ktirio.gr

Διώροφη μονοκατοικία στο Καπανδρίτι

Η κατοικία βρίσκεται στον οικισμό του Καπανδριτίου, σε ένα οικόπεδο εμβαδού 870,00 m², με ήπια κλίση από Βορρά προς Νότο). Είναι τοποθετημένη στο ψηλότερο (βόρειο) τμήμα του οικοπέδου, ώστε να αφήνεται χώρος για κήπο και να γίνεται εκμετάλλευση της ανεμπόδιστης θέας προς το τοπίο.
Πρόκειται για κατοικία οικογένειας με δυο παιδιά, που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο, το υπόγειο, περιλαμβάνει τους βοηθητικούς χώρους και δυο θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.
Στο δεύτερο επίπεδο, ισόγειο, τοποθετείται η κυρία είσοδος και αναπτύσσεται το καθιστικό, η κουζίνα και ο ξενώνας - γραφείο.
Στο τρίτο επίπεδο, Α’ όροφος, βρίσκονται τα υπνοδωμάτια των παιδιών και των γονέων .
Το κτίριο αναπτύχθηκε γραμμικά από ανατολή προς νότο, σε συνέχεια με τη γραμμική κίνηση εισόδου, από το δρόμο, που βρίσκεται στην ανατολική παρειά του οικοπέδου. Η ομορφιά του τοπίου, αλλά και η άναρχη γύρω δόμηση, μας οδήγησε στην δημιουργία ενός καθαρού γραμμικού μονοχρωματικού κελύφους από πελεκημένο γκρι σοβά και γκρι εμφανή τσιμεντότουβλα.
Τα μεγάλα ανοίγματα ακολουθούν και τονίζουν τη γραμμικότητα, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο διάλογο μεταξύ αρχιτεκτονικής και τοπίου και δίνουν μια αίσθηση ελευθερίας στο χρήστη.
Το μέσα και το έξω συμμετέχουν σε μια συνεχή ερμηνεία της σημασίας του κατοικείν, με έντονη την αίσθηση της αλληλουχίας του φυσικού φωτισμού και της διαπερατότητας του όγκου.
Οι μετατοπίσεις των καθαρών ορθογωνικών όγκων της σύνθεσης δημιουργούν στο ισόγειο μια προστατευμένη νότια αυλή σε σχέση με το καθιστικό και τον κήπο και ένα βόρειο αίθριο, που βοηθά στο φωτισμό και τον αερισμό του καθιστικού. Η μετατόπιση του γραμμικού όγκου του Α’ ορόφου με τη δίριχτη στέγη (που χαρακτηρίζει τη σύνθεση), δημιουργεί στεγασμένο χώρο εισόδου στο νότο και στεγασμένο χώρο στάσης ανατολικά.
Τέλος, πολλές φορές το ίδιο υλικό εμφανίζεται χωρίς διακοπή από τον εξωτερικό στον εσωτερικό χώρο ή από τις οριζόντιες στις κατακόρυφες επιφάνειες για την ανάδειξη των στοιχείων της σύνθεσης και για μια οπτική καθαρότητα - ενοποίησης.

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Αντώνιος Μουρελάτος – Μαρίνα Φιλιπποπούλου, αρχιτέκτονες Ε.Μ.Π.
Στατική μελέτη:
Παναγιώτης Ανδρονόπουλος πολιτικός μηχ. Ε.Μ.Π.
H/M μελέτη:
Στυλιανός Αλεξανδράκης μηχανολόγος μηχ. Ε.Μ.Π.
Eπίβλεψη:
Αντώνιος Μουρελάτος – Μαρίνα Φιλιπποπούλου
Συνεργάτες:
Αγις - Παναγιώτης Μουρελάτος φοιτητής αρχιτεκτονικής Πανεπ. Πατρών
Tοποθεσία:
Κοινότητα Καπανδριτίου Αττικής, Θέση Κορώσι
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
236,0 m²
Xρόνος μελέτης:
2008 - 2009
Xρόνος κατασκευής:
2009 - 2011
Παρουσίαση:
Αντώνιος Μουρελάτος – Μαρίνα Φιλιπποπούλου
Φωτογραφίες:
Χαράλαμπος Λουιζίδης