ktirio.gr

Διώροφη κατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία 267,00 m², σε ιδιόκτητο οικόπεδο 445,45 m², στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το οικόπεδο επιλέχθηκε να έχει βορινή πλευρά για κλιματικούς λόγους, το οποίο είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα.Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η κατοικία λόγω της προνομιούχας θέσης της παραμένει δροσερή και ευχάριστη, με ανοιχτά λίγα παράθυρα, λίγες βεράντες, χωρίς την ανάγκη χρήσης κλιματιστικού.Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο με χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και βοηθητικούς χώρους, ισόγειο με το καθιστικό, την τραπεζαρία - κουζίνα και τον πρώτο όροφο με τα τρία υπνοδωμάτια. Το ισόγειο είναι υπερυψωμένο από τον περιβάλλοντα χώρο κατά 1,20 m. Υπάρχει πρασιά έμπροσθεν του οικοπέδου και ο ακάλυπτος χώρος αφήνεται στο πίσω μέρος αυτού. Η πρασιά ενώνεται με στεγασμένο εξωτερικό διάδρομο με τον ακάλυπτο χώρο στο πίσω μέρος. Εδώ βρίσκεται η κεντρική είσοδος, η οποία προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες. Το οικόπεδο είναι επίπεδο, περίπου 40 cm επάνω από το διαμορφωμένο πεζοδρόμιο και αποτελεί την αφετηρία ύψους του κτιρίου. Έχει δοθεί έμφαση στην είσοδο της κατοικίας, στην οποία ο διώροφος χώρος δίνει την αίσθηση ενός αιθρίου και από αυτό το χώρο ξεκινάει και το κλιμακοστάσιο προς τον όροφο. Το καθιστικό και η τραπεζαρία είναι ανοιχτής διάταξης με την είσοδο, δημιουργώντας την αίσθηση ενός μεγάλου ενοποιημένου χώρου.

Το κτίριο συνορεύει ανατολικά και δυτικά με τα γειτονικά κτίρια. Έτσι δημιουργήθηκαν δύο βεράντες, μία κύρια που ενώνεται με το καθιστικό, νότια προς τον κήπο, και μία μικρότερη, βόρεια προς το δρόμο.
Στη νότια βεράντα, η οποία μαζί με το κυρίως καθιστικό και την κουζίνα σχηματίζουν γωνία, υπάρχει μία συρόμενη τζαμαρία σε όλο το μήκος που μαζεύεται στην άκρη αφήνει ανοιχτό το καθιστικό και την κουζίνα, και αγκαλιάζει τη βεράντα. Έτσι, ο εσωτερικός χώρος επεκτείνεται προς τα έξω, προς τη βεράντα της ησυχίας και της ηρεμίας των κατοίκων. Η αυλή - κήπος με τις γωνιές πρασίνου, αποτελεί τη συνέχεια της νότιας βεράντας, και σε συνδυασμό με το χτιστό σε χαμηλότερο επίπεδο μπάρμπεκιου προσθέτουν ακόμη ένα στοιχείο απόλαυσης στην καθημερινότητα.
Η βόρεια βεράντα είναι μικρή και λειτουργεί σε σχέση με ένα μικρό καθιστικό με τζάκι. Είναι προσανατολισμένη προς την καλύτερη θέα του δρόμου, καλύπτοντας μέρος της υπόλοιπης θέας, που είναι αδιάφορη.
Τα υλικά που επιλέχτηκαν εξωτερικά είναι επίχρισμα λευκού χρώματος, εμφανές σκυρόδεμα, και ξύλινες πέργκολες, επίσης λευκού χρώματος. Και στις δύο πλευρές του κτιρίου, στον όροφο, τοποθετήθηκαν συρόμενα ξύλινα στοιχεία για καλό αερισμό και οπτική προστασία, όταν τα συρόμενα κουφώματα είναι ανοιχτά.
Εσωτερικά όλο το δάπεδο είναι ξύλινο, δρυός, χρώματος γκρι και μόνο η υπερυψωμένη είσοδος με τη σκάλα είναι επενδυμένα με μαύρο γρανίτη.

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Γιάννης Πουλιανάκης
H/M μελέτη: Μανώλης Ξεζωνάκης
Tοποθεσία: Άγιος Ιωάννης, Ηρακλείου Κρήτης
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 267 m²
Xρόνος εκπόνησης μελέτης: 2014
Xρόνος κατασκευής έργου: 2015
Παρουσίαση - φωτογραφίες: 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες