ktirio.gr

Διπλοκατοικία στον Κουβαρά Αττικής

Οι κατοικίες βρίσκονται στον Κουβαρά Αττικής, στους ορεινούς όγκους της θέσης "Μεσονήσι". Η περιοχή γειτνιάζει με τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου. Το οικόπεδο έχει έκταση 5.577 m², είναι επίμηκες (πλάτος 39 m, μήκος 143 m) και έχει έντονη κλίση (14%). Στο άνω μέρος του, προς το βουνό συνορεύει με πυκνό πευκοδάσος, ενώ στο κάτω μέρος του η κλίση σταδιακά μηδενίζεται και αναπτύσσεται πλούσιος ελαιώνας. Ο κύριος συνθετικός άξονας συγκροτήθηκε με γνώμονα τη συσχέτιση της κτιριακής μάζας με το φυσικό ανάγλυφο.
Η κεντρική ιδέα συνοψίζεται στην κλιμακωτή ανάπτυξη δύο ορθογώνιων παραλληλεπίπεδων, τα οποία προεκτείνονται προβολικά με τρόπο εναλλασσόμενο στις διευθύνσεις Χ και Ψ του επιλεγμένου κανάβου. Το κριτήριο της προβολικής εναλλαγής είναι η ευκρινέστερη δυνατή μορφοποίηση των δύο στερεών και η αίσθηση της απόλυτης συσχέτισης της καθ’ ύψος ανάπτυξης του οικοδομήματος με τη φυσική κλίση του εδάφους.
Τα δύο ορθογώνια παραλληλεπίπεδα εδράζονται στη στάθμη του υπογείου, η οποία έχει μικρότερη κάλυψη από αυτήν του ισογείου. Η πρώτη κατοικία (110 m²) αναπτύσσεται στο ισόγειο και αποτελείται από καθιστικό, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια και δύο λουτρά.
Από τους ίδιους χώρους, με διαφορετική διάρθρωση, αποτελείται και η δεύτερη κατοικία (110 m²), η οποία αναπτύσσεται στη δεύτερη στάθμη. Στο υπόγειο βρίσκεται το λεβητοστάσιο, οι αποθήκες και οι βοηθητικοί χώροι. Η μη σύμπτωση των περιγραμμάτων των τριών σταθμών, οι πολλαπλές εκδοχές κλειστών χώρων σε πρόβολο και η επιπρόσθετη οριζόντια διαφοροποίηση (καθ’ ύψος απόσταση μεταξύ των δύο όγκων), δημιούργησαν ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις σε επίπεδο στατικής επίλυσης.
Καθοριστικό ρόλο διετέλεσε η κατασκευή περιμετρικής δοκού ύψους 90 εκατοστών, ανάμεσα στη στάθμη του ισογείου και του ορόφου. Η δοκός αυτή επέτρεψε την οριζόντια αποκόλληση των δύο κατοικιών, ενώ ταυτόχρονα προσαύξησε το ύψος στο μεγαλύτερο μέρος του ισογείου κατά 55 cm. Η πλάκα δώματος του πρώτου ορόφου στηρίζεται αποκλειστικά σε ανεστραμμένες δοκούς, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη καθαρότητα στους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας. 

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Extrude Architects, Γιουζέπας Δημήτρης, αρχιτέκτων, διδάσκων Π.Δ.407/80, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., Γούλιαρης Παναγιώτης, αρχιτέκτων, διδάσκων Π.Δ.407/80, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., Τσάρας Γιάννης, αρχιτέκτων, διδάσκων Π.Δ.407/80, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., Χωραφά Πέννυ, αρχιτέκτων
Επίβλεψη: Extrude Architects
Κατασκευή: Extrude Architects
Στατική Μελέτη: ΑΠΕΡΓΟΝ
Η/Μ Μελέτη: ΑΠΕΡΓΟΝ
Τοποθεσία: Κουβαράς Αττικής
Συνολική eπιφάνεια: 330 m²
Επιφάνεια oικοπέδου: 5.570 m²
Μελέτη: 2007
Ολοκλήρωση: 2009