ktirio.gr

Διπλοκατοικία στην Κηφησιά

Το κτίριο αποτελείται από ξεχωριστές κατοικίες για τις οικογένειες δυο αδελφών. Κάθε κατοικία αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα. Ακολουθώντας τη φυσική κλίση του εδάφους, η βόρεια όψη συνθέτεται από δυόμισι ορόφους ενώ η νότια όψη αναπτύσσεται πλήρης. Η πρόσβαση γίνεται από τη βόρεια πλευρά μέσω μεταλλικών γεφυρών που συνδέουν το δρόμο με το τρίτο επίπεδο, όπου και βρίσκονται οι καθημερινοί χώροι των σπιτιών. Τα υπνοδωμάτια και οι χώροι αναψυχής έχουν διαμορφωθεί στις χαμηλές στάθμες, ενώ ο χώρος εργασίας έχει προβλεφθεί στο δώμα.
Το οικόπεδο βρίσκεται στις παρυφές του προαστίου σε απότομη πυκνοδομημένη πλαγιά που αντικρύζει άλλη πευκόφυτη. Η μεγάλη κλίση του οικοπέδου προς γειτονικό ρέμα και η απότομη αντιστροφή της στην απέναντι όχθη, δημιουργούν ένα πρώτο φυσικό κέλυφος. Φυσικό, όχι μόνο λόγω της αγκάλης που δημιουργείται, αλλά και λόγω των πολλών πεύκων που υπάρχουν στα πρανή.
Προέκυψε λοιπόν η σκέψη να ενισχυθεί η ιδέα του προσφερόμενου φυσικού κελύφους με μια κατασκευή ανοικτή προς τις δύο πλαγιές, ώστε αυτές να είναι και τα νοητά όριά της.
Με τον τρόπο αυτό, το φυσικό περιβάλλον εντάχθηκε στο κτίριο. Η φύση αντιμετωπίστηκε ως δομικό στοιχείο, ενώ το πράσινο, ο ήλιος, ο άνεμος αξιοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες κατοικίας στον εσωτερικό χώρο.

ΠEPIΓPAΦH
O σχεδιασμός προχώρησε ως εξής:
•  H κατασκευή έγινε διαμπερής προς τις απέναντι πλαγιές, των οποίων το πράσινο δρα ως προστατευτικό κέλυφος.
•  Φυτεύτηκαν φυλλοβόλα δέντρα κατά μήκος του κτιρίου ως προστατευτικό φράγμα από την καλοκαιρινή ηλιακή ακτινοβολία και ταυτόχρονα ως πηγή φρεσκάδας.
•  Mηχανικές περσίδες στη νοτιοδυτική όψη εξασφάλισαν πρόσθετη προστασία. Ζώνες χαμηλής φύτευσης αναπτύχθηκαν σε όλες τις στάθμες μεταξύ περιβλήματος και δωματίων.
•  Tα φρεάτια των ανελκυστήρων σχεδιάστηκαν και ως αεραγωγοί για την επίτευξη της διαμπερούς κυκλοφορίας του αέρα στις κατοικίες.
•  Στα υψηλότερα επίπεδα που προβάλλουν έξω από το έδαφος οι δύο κλίμακες κατασκευάστηκαν από μεταλλικά στοιχεία μεγιστοποιώντας έτσι το διαμπερές του χώρου.
Oι κινητές προστατευτικές περσίδες επιτρέπουν την απρόσκοπτη θέα στο πευκόφυτο δάσος. Η τριπλή ζώνη που διαμορφώθηκε από τη συστάδα δέντρων, τις μεταλλικές περσίδες και τις κρεμαστές ζαρντινιέρες μεταβάλλει τα όρια των νοτίων δωματίων, ανάλογα με τη χρονική στιγμή της ημέρας και του έτους (φυλλοβόλα δέντρα, ρυθμιζόμενες περσίδες, άνθηση φυτών). Oι περσίδες, όταν κλείνουν, εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα στο χώρο. Τότε η φυτεμένη ζώνη εντάσσεται στο εσωτερικό των δωματίων.
Τα γυάλινα φρεάτια των ανελκυστήρων κλιματίζουν φυσικά τον αέρα. Το καλοκαίρι η δροσερή αύρα που εισέρχεται από τα βόρεια ανοίγματα δημιουργεί ανοδικό ρεύμα στα φρεάτια και συμβάλλει στην ανανέωση του αέρα. Κατά τις χειμωνιάτικες ημέρες με ηλιοφάνεια, ο ψυχρός αέρας του υπογείου εισχωρεί στα φρεάτια και κατά την ανοδική πορεία του εισέρχεται πάλι στο εσωτερικό του σπιτιού σε ένα διαρκή κύκλο.

KATAΣKEYH - YΛIKA
Η σύνθεση διαμορφώθηκε με γραμμικούς φορείς υποστυλωμάτων και δοκών, πλάκες και κλειστά τύμπανα από στοιχεία πλήρωσης στις δύο στενές πλευρές, δηλαδή αυτή της μεσοτοιχίας (που είναι κλειστή) και τη δυτική (που έχει περιορισμένα σχισμοειδή ανοίγματα).
Η κατασκευή είναι συμβατική με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοίχους πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή επιχρισμένη με τριφτό κονίαμα γύψου. Η βορινή όψη επενδύεται με λιθοδομή χαμηλά, στη στάθμη των υπνοδωματίων, για πρόσθετη θερμομόνωση και προστασία από την υγρασία. Τα δάπεδα των κυρίως χώρων είναι από δεσποτάκι στο φυσικό ανοιχτό του χρώμα με επάλειψη από ειδικό οικολογικό λάδι. 

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Α. Κουβελά - Παναγιωτάτου, Aρχιτέκτων
Στατική μελέτη: Δ. Τόλης, Πολιτικός Mηχ.
H/M μελέτη: Α. Μαμάτας, Mηχανολόγος - Hλεκτρολόγος Mηχ.
Yπεύθυνος σχεδιαστηρίου: Θ. Φραγκούλης
Xειριστής CAD: I. Καράλης
Xρόνος εκπόνησης μελέτης: 1998
Xρόνος κατασκευής έργου: 2000 - 2001
Φωτογραφίες: Μπάμπης Λουϊζίδης

Περιφέρεια: 
Αττική