Διπλοκατοικία για δύο νεαρά ζευγάρια στα νότια προάστια της Αττικής

Η διπλοκατοικία αυτή βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας στους πρόποδες του Υμηττού, σε μία περιοχή αμιγώς οικιστική τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οποίας είναι ανεμπόδιστες οπτικές φυγές από τα περισσότερα σημεία της προς το παραθαλάσσιο μέτωπο του λεκανοπεδίου και οι ήπιες κλιματικές συνθήκες καθ΄όλη την διάρκεια του έτους. Το οικόπεδο του εν λόγω κτιρίου εφάπτεται σε πάρκο και σε συνδυασμό με την θέα που προσφέρει λόγω του υψομετρου της περιοχής το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δύο νεαρά ζευγάρια το επέλεξαν και αποφάσισαν σε αυτό να φτιάξουν τις προσωπικές τους κατοικίες.

Βασική επιθυμία, ήταν η κατασκευή δύο ανεξάρτητων άλλα συχρόνως ισότιμων κατοικιών αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά της θέσης του οικοπέδου. Με βασικές συνθετικές αρχές τα παραπάνω και με περιορισμό την μικρή σχετικά  κάλυψη του κτιρίου οι δύο κατοικίες επιφάνειας 240 τ.μ η κάθε μία αναπτύσσονται καθ΄ύψος  σε πέντε επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο, ΄Α & ΄Β όροφος και δώμα. 

Στο υπόγειο χωροθετούνται αποθηκευτικοί και μηχανολογικοί χώροι της κάθε κατοικίας μαζί με έναν κοινόχρηστο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η είσοδος στις κατοικίες γίνεται από τα το ισόγειο το οποίο υπερυψώνεται σε  σχέση με τον  δρόμο για λόγους μεγαλύτερης ιδιωτικότητας. Στην στάθμη αυτή βρίσκεται, ο χώρος υποδοχής μαζί με το κύρίως καθιστικό και την μεγάλη τραπεζαρία. Στον Ά όροφο αναπτύσσονται τα υπνοδωμάτια, 1  master και δύο παιδικά μαζί με 2 λουτρά ενώ στον ΄Β όροφο χωροθετείται το καθημερινό της οικογένειας με την κυρίως κουζίνα και ένα  επιπλέον δωμάτιο που χρησιμοποιείται ως ξενώνας-γραφείο. Τέλος, το δώμα διαμορφώνεται με μικρές φυτευσεις και μία μικρή θερμαινόμενη πισίνα αποτελώντας ένα χώρο χαλάρωσης και ηρεμίας προσφέροντας   οπτικές φυγές τόσο προς το βουνό όσο και την θάλασσα.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε κατά την διάρκεια του σχεδιασμού στην πρόσβαση όλων των χώρων της κατοικίας σε υπαίθριους διαμορφωμένους χώρους. Έτσι, το ισόγειο ανοίγεται σε έναν μεγάλο υπαίθριο χώρο στον ακάλυπτο του οικοπέδου. Τα δωμάτια αντίστοιχα στην στάθμη του Ά ορόφου επικοινωνούν με εξώστες μέσω ημιυπαίθριων χώρων ενώ στο καθημερινό  πέραν των εξωστών υπάρχει και η επικοινωνία με το δώμα προσφέροντας εναλλακτικές επιλογές ανάλογα με την διάθεση άλλα και την εποχή. Μεγάλα ανοίγματα ενισχύουν την απικοινωνία αυτή των χώρων και οπτικά.

Όλοι οι όροφοι είναι διαμπερής το οποίο σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των κουφωμάτων αντιδιαμετρικά επιτρέπει την ομαλή ροή του αέρα μέσα στην κατοικία επιτυγχάνωντας το φυσικό δροσισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, σκιάδια αλουμινίου μαζί με τέντες επιτρέπουν τον έλεγχο του φωτισμού ειδικά στα μεγάλα ανοίγματα της προσόψεως τα οποία βρίσκονται στον άξονα ανατολής δύσης.

Τα κυρίως υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο κτίριο είναι αδρός σοβάς σε γήινες αποχρώσεις, εμφανές σκυρόδεμα στους εξώστες σε λεία υφή, περσίδες από αλουμίνιο, τζάμι σε συνδυασμό με ανοξείδωτο στα κιγκλιδώματα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Γιάννης Παπαδόπουλος
Στατική μελέτη: Κων/νος Παπαδόπουλος
H/M μελέτη: Δημήτριος Τριάντος
Eπίβλεψη: Κων/νος Παπαδόπουλος
Συνεργάτες: Μαρία Βενάκη
Tοποθεσία: Ηλιούπολη, Αττική
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 480 m²
Xρόνος μελέτης: 2012
Xρόνος κατασκευής: 2013 – 2015
Παρουσίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος
Φωτογράφος: George Fakaros

 

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δύο κατοικίες στην Ανάβυσσο

Δύο κατοικίες στην Ανάβυσσο

Το κτίριο χωροθετείται στην περιοχή της Αναβύσσου, σε ένα ιδιαίτερα επικλινές και νότιου προσανατολισμού οικόπεδο, με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, δεδομένα που καθόρισαν και τις βασικές αρχές της μελέτης.…
Κατοικία στην Αντίπαρο

Κατοικία στην Αντίπαρο

H κατοικία βρίσκεται στον Κάμπο της Αντίπαρου, σε περιβάλλον αγροτικού χαρακτήρα, με ήπια τοπογραφία και αραιή δόμηση μικρής κλίμακας, περιτριγυρισμένη από φυσική βλάστηση και καλλιέργειες ελιών και αμπελιών. Η κατοικία εξελίχθηκε …
Εξοχική κατοικία

Εξοχική κατοικία "Monastery House" στο άγριο τοπίο της Μάνης με έμπνευση από τα ελληνικά μοναστήρια

Αναζητώντας ένα μέρος για να χτίσουν το εξοχικό τους, οι ιδιοκτήτες δεν χρειάστηκε να ψάξουν πολύ, η απόφαση ήταν αρκετά εύκολη γι’ αυτούς. Η κληρονομιά τους ήταν στενά συνδεδεμένη με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.