ktirio.gr

Διαμέρισμα στο Καματερό

Το διαμέρισμα των 125 τ.μ. βρίσκεται στο δεύτερο όροφο μιας τετραώροφης οικογενειακής πολυκατοικίας που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’90. Αντικείμενο του έργου ήταν ο επανασχεδιασμός των χώρων με γνώμονα να καλυφτούν οι σύγχρονες λειτουργικές ανάγκες αλλά και αισθητικές απαιτήσεις ενός νέου ζευγαριού.
Το διαμέρισμα χωρίστηκε σε δύο ξεκάθαρες ενότητες , στον ιδιωτικό χώρο των δύο υπνοδωματίων και του λουτρού και στον ενιαίο δημόσιο χώρο όπου συνυπάρχουν το σαλόνι, η τραπεζαρία, η κουζίνα και ένα μικρό wc. Κατά την είσοδο στο διαμέρισμα  ανοίγεται μπροστά το καθιστικό, όπου κυριαρχεί η σύνθεση του τζακιού. Ο διαχωρισμός ανάμεσα στο καθιστικό και την μοναστηριακή τραπεζαρία πραγματοποιείται μέσω ενός γλυπτού - διάτρητου μεταλλικού πλέγματος, κατασκευασμένο από corten, ώστε το χρώμα της φυσικής οξείδωσης του υλικού να ταιριάζει με τις υπόλοιπες γήινες αποχρώσεις.  Η κουζίνα αν και βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το χώρο του καθιστικό, ταυτόγχρονα παρουσιάζει και μια λειτουργική ανεξαρτησία. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για το χώρο της κουζίνας είναι το ξύλο zebrano, η μαύρη γυαλιστερή λάκα και για τον πάγκο και τη νησίδα φαγητού ο λευκός τεχνογρανίτης.
Στην ιδιωτική ζώνη των υπνοδωματίων, ξεχωρίζει ο χώρος του master bedroom με το εσωτερικό βεστιάριο. Τα φυσικά υλικά όπως το ξύλο και η πέτρα ντύνουν την πλάτη του κρεβατιού, ενώ ο απέναντι τοίχος που έχει επενδυθεί με ταπετσαρία ενσωματώνει την είσοδο προς το βεστιάριο.  Για το λουτρό σαν υλικό επένδυσης των τοίχων επιλέχθηκε ανάγλυφο πλακάκι από travertino ενώ το έπιπλο του μπάνιου κατασκευάστηκε από μασίφ ξύλο teak.
Όλα τα σταθερά έπιπλα σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες ώστε να εξυπηρετούν τις προσωπικές ανάγκες των ιδιοκτητών. Σε όλους τους χώρους τοποθετήθηκε ψευδοροφή, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης κρυφού φωτισμού. Η ασυνέχεια της οροφής από τις σχισμές κρυφού φωτισμού διασπά τον ενιαίο χώρο του καθιστικού και οριοθετεί τους επιμέρους χώρους. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τον θερμού χρώματος τεχνητό φωτισμό, σε συνδυασμό με τα υλικά που έχουν επιλεχθεί, όπως το δάπεδο από καρυδιά αλλά και τις γήινες χρωματικές επιλογές στους τοίχους, δημιουργούν τελικά την αίσθηση ζεστασιάς-οικειότητας που οι ιδιοκτήτες επιθυμούσαν να νιώθουν στο χώρο τους.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη / interior design: LKMK ARCHITECTS (Μιχαλόπουλος Κυριάκος – Κατσιβέλη Λίλα)
Χρόνος κατασκευής: 2013
Εμβαδό: 125 m²
Κείμενο: Μιχαλόπουλος Κυριάκος
Φωτογράφος: Βουμβάκης Παναγιώτης