ktirio.gr

Βιοκλιματική, "έξυπνη" κατοικία στο Ηράκλειο

Η κατοικία έχει οργανωθεί σε σχήμα επιμήκους ορθογωνίου, περιμετρικά ενός αιθρίου, το οποίο αποτελεί το κεντρικό συνθετικό στοιχείο του κτιρίου. Η διάταξη των χώρων έγινε σε τρία επίπεδα. Έχει σχεδιαστεί με βάση βιοκλιματικές αρχές, έτσι ώστε να έχει τη μέγιστη ενεργειακή αυτονομία και με τους απαραίτητους αυτοματισμούς να θεωρείται "έξυπνο σπίτι".
Ο προσανατολισμός του κτιρίου έγινε με βάση τη μέγιστη εκμετάλλευση του ήλιου το χειμώνα και την προστασία από αυτόν το καλοκαίρι. Χωροθετήθηκε με τις μεγάλες πλευρές του να εκτείνονται παράλληλα στον άξονα ανατολή - δύση.
Το βασικό συνθετικό στοιχείο του κτιρίου είναι το αίθριο, στην οροφή του οποίου υπάρχει φεγγίτης, απ’όπου μπαίνει άπλετο το φως κατά τους χειμερινούς μήνες Το αυτόματο σύστημα σκιασμού προσφέρει σκίαση και φυσικό αερισμό κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση του χώρου.
Στο νότο χωροθετήθηκε διώροφος γυάλινος όγκος (θερμοκήπιο), για θερμική εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.
Εκπονήθηκε μελέτη ηλιασμού - σκίασης για την ορθότερη εκμετάλλευση, ή την αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω των υαλοστασίων των παραθύρων. Η μελέτη υπέδειξε σκίαστρα από σκυρόδεμα μπροστά από τα ανοίγματα, ώστε να επιτυγχάνεται η σκίασή τους το καλοκαίρι καθώς και ξύλινες πέργκολες στους υπαίθριους χώρους και στην όψη της κατοικίας.
Το κέλυφος του κτιρίου προστατεύεται με ενισχυμένη εξωτερική θερμομόνωση, που καλύπτει και το φέροντα οργανισμό. Τα κουφώματα έχουν βαριά θερμοδιακοπή και χρησιμοποιούνται διπλοί υαλοπίνακες με την εξωτερική πλευρά τύπου "solar" (ανακλαστικό τζάμι, που δεν επιτρέπει την ακτινοβολία να το διαπεράσει).
Η θερμομόνωση ολοκληρώνεται με την πλήρη αντεστραμμένη θερμομόνωση του δώματος.
Η πισίνα τοποθετήθηκε στη νότια πλευρά της κατοικίας, ώστε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με την εξάτμιση του νερού να δημιουργείται φυσικός δροσισμός της νότιας όψης. Επίσης έγινε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με κατάλληλη φύτευση, ώστε να δημιουργείται ευχάριστο μικρόκλιμα γύρω από την κατοικία.
Τα ενεργητικά ενεργειακά συστήματα συμβάλλουν επίσης στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιρίου.
Οριζόντια γεωθερμία χρησιμοποιήθηκε για θέρμανση και ψύξη του κτιρίου. Οριζόντιες σπείρες σωληνώσεων τοποθετήθηκαν κάτω από το γήπεδο τένις. Το σύστημα της γεωθερμίας καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια 10 kWh και αποδίδει θερμική ενέργεια στην κατοικία με ισχύ 55 kWh. Δηλαδή, χρησιμοποιείται 3/4 ενέργεια από το έδαφος και 1/4 από ηλεκτρική ενέργεια. Με το σύστημα της γεωθερμίας η κατοικία έχει ζεστό νερό χρήσης όλο το χρόνο, χωρίς τη χρήση ηλιακών συλλεκτών. Η πισίνα θερμαίνεται επίσης κατά τους χειμερινούς μήνες από το σύστημα της γεωθερμίας. Αν η κατοικία θερμαινόταν με συμβατικό τρόπο, δηλαδή με λέβητα, θα κατανάλωνε 65 kWh, ώστε να αποδώσει θερμική ενέργεια 55 kWh.
Η θέρμανση και ο δροσισμός του εσωτερικού χώρου γίνεται με ενδοδαπέδιο σύστημα, ώστε οι χώροι να θερμαίνονται ομοιόμορφα, αλλά και να εξοικονομείται ενέργεια.
Η κατοικία θεωρείται "έξυπνο" σπίτι, διότι έχει σχεδιαστεί κεντρικό σύστημα διαχείρισης όλων των οικιακών εγκαταστάσεων στον υπόγειο χώρο. Το σπίτι "παίρνει πρωτοβουλίες", όπως να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία, να κατεβάσει τα σκιάδια, να σβήσει το φως, κτλ., ώστε να καλύπτονται πλήρως και σωστά οι ανάγκες του κάθε χώρου σε θέρμανση, αερισμό, φωτισμό, αλλά και ταυτόχρονα να εξοικονομείται ενέργεια. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει και από απόσταση μέσω κινητού τηλεφώνου.
Με το βιολογικό καθαρισμό, τέλος, γίνεταιεξοικονόμηση νερού και επανάχρησή του για το πότισμα της φύτευσης του υπαίθριου χώρου της κατοικίας.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη:  Α2Γ GREEN ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣΓιώργος Αναγνωστάκης, Γιώργος Γαλετάκης, Βαγγέλης Γρηγοράκης
Υπεύθυνος μελέτης κατασκευής:  Γιώργος Γαλετάκης
Στατική μελέτη:  Εμμανουήλ Βοσκάκης
Η/Μ μελέτη:  Δημήτρης Νεονάκης
Μελέτη φωτισμού: Aριστείδης Κλωνιζάκης
Ενεργειακή μελέτη:  Α2Γ GREEN ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Επίβλεψη: Γιώργος Γαλετάκης
Συνολικό εμβαδόν: 200 m²
Χρόνος μελέτης: 2006
Χρόνος κατασκευής: 2007 - 2010
Φωτογραφίες: © Erieta Attali