ktirio.gr

Ανακαίνιση δυο διαμερισμάτων στην οδό Ερμού

Το έργο αφορά στη μετατροπή ενός χώρου γραφείων σε δύο αυτόνομα διαμερίσματα (White apartment και Black apartment), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για βραχυχρόνια και μακροχρόνια μίσθωση. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τη διαμόρφωση δύο διαμερισμάτων, 50 τ.μ. το καθένα, τα οποία βρίσκονται σε κτίριο επί της οδού Ερμού.

Ως στόχοι της μελέτης καταγράφονται τόσο η δημιουργία χώρων υψηλής αισθητικής, όσο και η εξασφάλιση της βέλτιστης λειτουργικότητας. Η εμπορική άλλωστε αξιοποίηση των διαμερισμάτων και η προσέλκυση κοινού με ιδιαίτερες αισθητικές απαιτήσεις αποτέλεσαν το κύριο ζητούμενο του σχεδιασμού.

Και τα δύο διαμερίσματα επιλύθηκαν με παρόμοιο τρόπο. Η αρχιτεκτονική επίλυση περιλαμβάνει τη σύνθεση των λειτουργειών μιας κατοικίας σε ενιαίο χώρο, αξιοποιώντας τη λογική του open space. Προς αυτήν την κατεύθυνση διαμορφώθηκε μια ενιαία ξύλινη κατασκευή, η οποία αναπτύσσεται σε όλο το μήκος του ενός τοίχου του διαμερίσματος. Ταυτόχρονα, η δημιουργία μιας χαμηλού ύψους βιβλιοθήκης-ραφιέρας με ανοιχτά και κλειστά στοιχεία συμβάλλει στον διαχωρισμό των χώρων διημέρευσης και ύπνου, χωρίς όμως να εμποδίζει την οπτική επικοινωνία.

Οι σχεδιαστικές αρχές εξυπηρετούνται μέσα από τη χρήση των κατάλληλων υλικών. Οι επιφάνειες από κόντρα πλακέ σε φυσικό χρώμα κυριαρχούν στον χώρο. Οι επιφάνειες αυτές συνδυάζονται με μεταλλικά στοιχεία – σκελετούς σε μαύρο και άσπρο χρώμα. Η σχεδίαση του συνόλου των ξύλινων κατασκευών αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία αρχιτεκτονικού πειραματισμού. Τόσο στις κουζίνες, όσο και στα μπάνια επιλέχθηκαν ουδέτερες υφές και χρωματισμοί, έτσι ώστε να δημιουργήσουν το κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάδειξη των ξύλινων αυτών κατασκευών.

Ο πλήρης εξοπλισμός των διαμερισμάτων υπήρξε κομμάτι της αρχιτεκτονικής μελέτης. Η λογική της φιλοξενίας σε σύγχρονα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης και το έντονο εμπορικό και βιοτεχνικό στοιχείο του κτιρίου ενισχύονται μέσα από την επιλογή μινιμαλιστικών φορμών, στο σύνολο του εξοπλισμού (φωτιστικά, διακοσμητικά αντικείμενα, πάνελ-κουρτίνες κτλ.), και επίπλων – ορόσημων στην ιστορία του design. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τέλος, επιλέχθηκε η τοποθέτηση γραμμικών φωτιστικών στοιχείων στις οροφές (ράγες και σποτ).

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη διαμόρφωσης εσωτερικού χώρου: Μαρία Μαλαπέτσα, Αρχ. Μηχανικός ΕΜΠ - 3ΝΚ Engineers & Architects
Διαχείριση έργου - Κατασκευή: 3ΝΚ Engineers & Architects
Τοποθεσία: Αθήνα
Συνολικό εμβαδό: 100 m²
Χρόνος κατασκευής: 2018
Φωτογραφίες: Ανδρέας Μάρκου