ktirio.gr

Ανακαίνιση διώροφου διαμερίσματος στην Θεσσαλονίκη

Η μελέτη αφορά στην ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση διαμερίσματος στην περιοχή Αγία Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. Το διαμέρισμα, λόγω παλαιότητας, παρουσίαζε έντονες φθορές, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η ριζική ανακαίνισή του.

Στόχοι μελέτης
Οι σημαντικότεροι στόχοι του σχεδιασμού ήταν:
• Εξασφάλιση βέλτιστης λειτουργικότητας των χώρων
• Ευελιξία και προσαρμοστικότητα εσωτερικών χώρων
• Δημιουργία χώρων με υψηλή αισθητική ποιότητα
• Ανάδειξη της θέας

Τεχνική περιγραφή
Το διαμέρισμα βρίσκεται σε τυπική πολυκατοικία της δεκαετίας του 1970 και αναπτύσσεται στον τελευταίο όροφο. Οι ιδιοκτήτες θέλοντας να αλλάξουν ριζικά την αισθητική αλλά και την λειτουργία των χώρων, ζήτησαν από τους μελετητές να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο, μοντέρνο περιβάλλον που θα μπορεί να καλύψει τις νέες τους ανάγκες.

Η λειτουργική οργάνωση των χώρων άλλαξε ριζικά καθώς όλη η κυκλοφορία του διαμερίσματος πλέον γίνεται περιμετρικά του όγκου του κεντρικού κλιμακοστασίου. Ο όγκος του κλιμακοστασίου επενδύθηκε από κατάλληλα επεξεργασμένη φυσική ξυλεία δημιουργώντας μία ενδιαφέρουσα πορεία μέσα στο διαμέρισμα. Η ξύλινη επιφάνεια παρέλαβε όλες τις εσοχές της παλιάς κατασκευής με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χώροι αποθήκευσης. Η ξύλινη επιφάνεια καρυδιάς φωτίστηκε περιμετρικά ώστε να αναδειχθεί το ανάγλυφο και η φυσικότητά της. 
Σχεδιαστικά μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε η επιλογή χωροθέτησης και οργάνωσης της κουζίνας. Επιλέχθηκε να χωροθετηθεί κατ’επέκταση του καθιστικού και της τραπεζαρίας δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο με άπλετο φυσικό φωτισμό για όλη την ημέρα. 
Στο χώρο του καθιστικού μία αναδιπλούμενη επιβλητική μεταλλική μαύρη επιφάνεια αναπτύσσεται και δημιουργεί τη βιβλιοθήκη, το τζάκι και ράφια για αντικείμενα. Η οροφή του ενιαίου μεγάλου χώρου επενδύθηκε με κατάλληλα επεξεργασμένη φυσική ξυλεία δημιουργώντας έναν ζεστό και άνετο χώρο. Σε όλα τα δάπεδα των κοινόχρηστων χώρων καθώς και των μπαλκονιών εφαρμόστηκε πατητή τσιμεντοκονία δίνοντας την αίσθηση ενός συνεχόμενου χώρου όπου χάνονται τα όρια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.
Μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε ο χώρος του υπνοδωματίου καθώς επιλέχθηκε να αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο με το master bathroom και το dressing room. Το dressing room χωροθετείται ανάμεσα από το δωμάτιο και το λουτρό δημιουργώντας ένα μεταβατικό αλλά παράλληλα λειτουργικό στάδιο. Μεγάλες επιφάνειες από Fume Τζαμαρίες δίνουν την αίσθηση του βάθους στο χώρο. Για το master bathroom ο συνδυασμός της πατητής τσιμεντοκονίας, των ξύλινων επίπλων, των μαύρων custom-made σωλήνων θέρμανσης και των μαύρων αξεσουάρ, δημιουργεί έναν ιδιαίτερο και μοναδικό χώρο. Παράλληλα η διεύρυνση του παραθύρου και η τοποθέτηση φυτών στον φωταγωγό δίνει μία διαφορετική αίσθηση στο λουτρό.

Στο παιδικό υπνοδωμάτιο μία υπερμεγέθη συρόμενη πόρτα ενοποιεί το χώρο με το βοηθητικό δωμάτιο δημιουργώντας έναν μεγάλο ενιαίο χώρο για παιχνίδι.

Σε όλους τους χώρους κυριαρχούν τα γήινα χρώματα και τα φυσικά υλικά (καρυδιά). Οι καθαρότητα στις φόρμες, ο ιδιαίτερα προσεγμένος φωτισμός και η αρμονική σύνθεση των χρωμάτων και υλικών, συνθέτουν ένα χώρο με ιδιαίτερο χαρακτήρα και ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Οι εργασίες ανακαίνισης περιλάμβαναν και την ενεργειακή αναβάθμιση του διαμερίσματος. Οι εξωτερικές τοιχοποιίες επενδύθηκαν με ισχυρά μονωτικά υλικά και  ειδικά επιχρίσματα. Σε όλα τα ανοίγματα τοποθετήθηκαν νέα κουφώματα θερμοδιακοπής με ενεργειακούς υαλοπίνακες, ενώ τέλος, τοποθετήθηκαν και κατάλληλα συστήματα σκίασης. 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη - Διακόσμηση: MAKRIDIS ASSOCIATES
Κατασκευή: CASATEC SA
Τοποθεσία: Περιοχή Aγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη
Έτος ολοκλήρωσης: 2017
Σύνολο επιφανειών: 190m²

Περιφέρεια: 
Κεντρική Μακεδονία