ktirio.gr

Ανακαίνιση διαμερίσματος του 1937, Waterfront Nikis Apartment

Τοίχοι στα χρώματα ροζ του φλαμίνγκο, μπλε του πελάγους και παστέλ πράσινο ορίζουν τις διαφορετικές περιοχές σε αυτό το διαμέρισμα με θέα το Θερμαϊκό από τον αρχιτέκτονα Σταμάτιο Γιαννίκη.
To Waterfront Nikis Apartment βρίσκεται σε ένα διατηρητέο κτίριο Αρτ Ντεκό (αρχιτέκτονας Γ. Μανούσος, 1937) επί της Λεωφόρου Νίκης, στην καρδιά της πόλης της Θεσσαλονίκης, με καταπληκτική θέα στο Θερμαϊκό κόλπο. Η ανακαίνιση του διαμερίσματος ολοκληρώθηκε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτιο Γιαννίκη το 2017 και έκτοτε χρησιμοποιείται ως έδρα του πολιτιστικού οργανισμού Architecture In Residence που ίδρυσε ο αρχιτέκτονας την ίδια χρονιά. Ο πολιτιστικός οργανισμός Architecture In Residence, με πυρήνα την αρχιτεκτονική, παρέχει υπηρεσίες Φιλοξενίας, Ψυχαγωγίας και Εκπαίδευσης.
Το διαμέρισμα έχει εμβαδό 120 m² και απαρτίζεται από καθιστικό, τραπεζαρία, τρία υπνοδωμάτια, μπάνιο, WC, κουζίνα και αποθήκη. Στο νέο σχεδιασμό διατηρήθηκε η αρχική διαρρύθμιση των χώρων του διαμερίσματος. Επιπρόσθετα διατηρήθηκαν και συντηρήθηκαν όλα τα αυθεντικά Αρτ Ντεκό στοιχεία του διαμερίσματος - τα ξύλινα δάπεδα και τα δάπεδα από τσιμεντοπλακάκι, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά μασίφ ξύλινα κουφώματα, οι γύψινες διακοσμήσεις στις οροφές. Η κουζίνα, τα μπάνια, καθώς και τα ηλεκτρολογικά, τα υδραυλικά, η θέρμανση και ψύξη του διαμερίσματος έγιναν εξολοκλήρου από την αρχή.
Τρία έντονα χρώματα, το ροζ του φλαμίνγκο, το μπλε του πελάγους και το παστέλ πράσινο, χρησιμοποιήθηκαν για να οργανώσουν τις λειτουργίες του χώρου και να ενισχύσουν την εμπειρία της θέας της θάλασσας που το διαμέρισμα προσφέρει. Το παστέλ πράσινο χρησιμοποιήθηκε στους υγρούς χώρους του διαμερίσματος (κουζίνα, μπάνιο και WC) για να προσδώσει μια αίσθηση ηρεμίας και καθαριότητας, το μπλε του πελάγους χρησιμοποιήθηκε στους πίσω χώρους του διαμερίσματος για να μεταφέρει την αίσθηση της θαλασσινής αύρας βαθιά μέσα στο διαμέρισμα και το ροζ του φλαμίνγκο χρησιμοποιήθηκε στους χώρους με θέα τη θάλασσα για να καδράρει το πραγματικό μπλε του πελάγους της θάλασσας του Θερμαϊκού.
Η πρόθεση πίσω από το σχεδιασμό του χώρου ήταν ο χρήστης των υπηρεσιών του οργανισμού Architecture In Residence να νιώθει στο διαμέρισμα «σα στο σπίτι του» . Ήταν όμως ταυτόχρονα κρίσιμο ο χώρος να μπορεί να υποστηρίζει χωρίς συμβιβασμούς το φάσμα των δραστηριοτήτων που ο οργανισμός φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του (διαλέξεις, εκθέσεις, εργαστήρια, διαμονή, δείπνα). Η ευελιξία στο σχεδιασμό των υποδομών του διαμερίσματος επιτεύχθηκε με τη χρήση πολυλειτουργικής επίπλωσης η οποία μπορεί να μετατραπεί, να μετακινηθεί, να στοιβαχθεί, να αποσυναρμολογηθεί και να αποθηκευτεί ανάλογα με τις δραστηριότητες του οργανισμού. Επιπρόσθετα, η προσέγγιση της αντίθεσης χρησιμοποιήθηκε στο σχεδιασμό για να έρθουν κοντά τα υπάρχοντα Αρτ Ντεκό στοιχεία του διαμερίσματος με τις νέες σύγχρονες προσθήκες.
Μερικά παραδείγματα των παραπάνω είναι: Στο χώρο της κουζίνας, τα ντουλάπια σε παστέλ πράσινη απόχρωση τα οποία έχουν λιτή, καθαρή γραμμή με εντοιχισμένες συσκευές, κρυφό φωτισμό και χωνευτά χερούλια, κάθονται πάνω στα κόκκινα και μαύρα γεωμετρικά σχέδια του αυθεντικού δαπέδου από τσιμεντοπλακάκι του 1937. Στο χώρο των υπνοδωματίων, τα φωτιστικά από γυαλί και μπρούντζο του 1950 κάθονται δίπλα σε καθίσματα σύγχρονου σχεδιασμού από τη φημισμένη εταιρεία επίπλων Arper. Στο χώρο του καθιστικού το μπλε του πελάγους στην επένδυση στις δανέζικες πολυθρόνες και τον καναπέ και το παστέλ πράσινο στις ξύλινες καρέκλες καφενείου κάθονται μπροστά στο ροζ του φλαμίνγκο στις επιφάνειες τοίχους και στα κουφώματα.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Σταμάτιος Γιαννίκης 
Αρχιτέκτονας Κτιρίου: Γ. Μανούσος
Πελάτης: Architecture In Residence
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Μέγεθος: 120 m²
Ανακαίνιση: 2017
Κατασκευή Κτιρίου: 1937
Φωτογραφίες: Kim Powell