ktirio.gr

Ανακαίνιση διαμερίσματος στην παλαιά παραλία Θεσσαλονίκης

Το διαμέρισμα στην παλαιά παραλία της Θεσσαλονίκης ανακαινίστηκε ριζικά με βασικό στόχο τη δημιουργία ενός χώρου απαλλαγμένου από συμβατικές λύσεις, στον οποίο η αρχιτεκτονική συνδυάζεται με το design και την τέχνη. Αναμορφώθηκε πλήρως και μεταμορφώθηκε σε μια μοναδική και σύγχρονη οικογενειακή κατοικία, όπου οι χώροι σχεδιάστηκαν ώστε να καλύψουν τις πρακτικές και αισθητικές ανάγκες των εκλεπτυσμένων ιδιοκτητών.
Ο επανασχεδιασμός του διαμερίσματος οδήγησε στην αποξήλωση μη φερόντων στοιχείων, συνεπώς η κατεδάφιση των εσωτερικών τοίχων βοήθησε στην ενοποίηση του χωλ με το καθιστικό και την τραπεζαρία.
Η αρχιτεκτονική επίλυση, με το χώρο της κουζίνας σε νέα θέση, δημιουργεί μεγαλύτερο λειτουργικό χώρο χωρίς απώλειες ωφέλιμου χώρου. Η κουζίνα οριοθετείται με μια βιομηχανική πόρτα που σύρεται εσωτερικά στη διαχωριστική τοιχοποιία και χωρίζει την κουζίνα από την τραπεζαρία. Η θέα που εισβάλλει στο χώρο δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ενώ κρύβει έξυπνα τις δραστηριότητες της κουζίνας. Ο συνδυασμός της κουζίνας, με τη χειμερινή και θερινή τραπεζαρία στην ευρύχωρη βεράντα, καθώς και το καθιστικό αυξάνει την περιοχή διημέρευσης.
Το φυσικό φως που εισχωρεί από τα μεγάλα ανοίγματα σε όλους τους χώρους δίνει διαφορετική πνοή στα υλικά και στις υφές. Το μεγάλο ύψος των οροφών, που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα του διαμερίσματος, διατηρήθηκε. Tοποθετήθηκε ψευδοροφή με κρυφό φωτισμό σε όλους τους χώρους στην ελάχιστη απαιτούμενη απόσταση από τις οροφές.
Ο ειδικά μελετημένος φωτισμός αναδεικνύει τον αέρινο χαρακτήρα της επέμβασης. Η αισθητική ενοποίηση επιτυγχάνεται και με τη χρήση δρύινου ξύλινου δαπέδου ειδικής επεξεργασίας σε όλους τους χώρους: το χωλ, το καθιστικό, τα δωμάτια, την τραπεζαρία αλλά και την κουζίνα.
Η μεγάλη βιβλιοθήκη, με τα "χοντρά" ράφια και τον led φωτισμό στο διαχωριστικό τοίχο των χώρων διημέρευσης με τα υπνοδωμάτια, δίνει ένα βιομηχανικό ύφος που αναδεικνύει την πραγματική υφή και την αδρότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Γραμμικές σχισμές με κρυφό φωτισμό ενσωματώθηκαν στο χώρο της εισόδου
Οι κομψές αναλογίες σε συνδυασμό με τους χρωματισμούς σε διαβάθμιση των τόνων του γκρι, αποπνέουν μια μινιμαλιστική ατμοσφαιρική αισθητική που αποπνέει ζεστασιά και χαλάρωση.
Στην ευρύχωρη βεράντα το υπάρχον δάπεδο επικαλύφθηκε με ρητινούχα πλακίδια διαστάσεων 1,00 επί 1,00 m σε χρώμα ανοιχτό γκρι και πάχος 35 mm, κατά αναλογία με τη βιομηχανική και μινιμαλιστική αίσθηση που επικρατεί σε όλους τους χώρους του διαμερίσματος. Έξω από το υπνοδωμάτιο δημιουργήθηκε κτιστός καναπές, ο οποίος επενδύθηκε με λευκό μάρμαρο Διονύσου και δημιουργεί μια γωνία στη βεράντα για ξεκούραση και χαλάρωση.
Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις και οι νέες ιδέες που συνεχώς προέκυπταν κατά την διάρκεια της ανακαίνισης, εξέλισσαν και αναδιαμόρφωναν συνεχώς την εικόνα των χώρων. Το διαμέρισμα σχεδιάστηκε με πρότυπα υψηλών προδιαγραφών, χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, ανθεκτικά και διαχρονικά. Η σημασία στη λεπτομέρεια και η επιμέλεια στην κατασκευή έδωσαν ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Νίκη Μάνου - Ανδρεάδη
Επίβλεψη-κατασκευή: NIMAND ARCHITECTS
Τοποθεσία: Παλαιά παραλία Θεσσαλονίκης
Συνολικό εμβαδό: 130 m²
Χρονολογία μελέτης: 2010
Χρονολογία κατασκευής: 2010
Φωτογραφίες: Heinz Troll

Περιφέρεια: 
Κεντρική Μακεδονία