ktirio.gr

Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Κηφισιά

Σε ένα παλαιό οικογενειακό διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων (130 m2) στην Κηφισιά ζητήθηκε από τους αρχιτέκτονες η ανακαίνιση και η μετατροπή του σε ένα νέο χώρο που θα καλύπτει πλέον τις απαιτήσεις ενός ζευγαριού.
Μελετώντας την αρχική διαρρύθμιση του διαμερίσματος, διαπιστώθηκε ότι ο ιδιαίτερα μεγάλος προθάλαμος στις δύο εισόδους του διαμερίσματος δημιουργούσε έναν αμήχανο και ανεκμετάλλευτο χώρο. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τη μικρή κλειστή κουζίνα στη γωνία του χώρου διημέρευσης, έκανε τους χώρους να μοιάζουν μικρότεροι από το πραγματικό  τους μέγεθος.
Στο νέο σχεδιασμό αποφασίστηκε ο προθάλαμος να αποτελεί πλέον μέρος του καθιστικού και ταυτόχρονα η κουζίνα να ενοποιηθεί οπτικά και λειτουργικά με την τραπεζαρία. Με τις δύο αυτές επιλογές οι χώροι διημέρευσης διευρύνθηκαν αισθητά, ενώ οι κινήσεις μεταξύ κουζίνας, καθιστικού, WC και τραπεζαρίας έγιναν πιο άνετες και λειτουργικές. Στον ενιαίο πια χώρο διαμορφώθηκαν ένα άνετο καθιστικό και η τραπεζαρία, σε άμεση σχέση με την κουζίνα, ενώ μία συρόμενη πόρτα από ξύλο καρυδιάς απομονώνει το χώρο από τον προθάλαμο της βοηθητικής εισόδου και του WC.
Ο μικρός διάδρομος που οδηγεί στα υπνοδωμάτια διατηρήθηκε, αλλά απομονώθηκε με μία συρόμενη πόρτα. Τα τρία μικρά δωμάτια της αρχικής μελέτης μετατράπηκαν σε δύο, το κυρίως υπνοδωμάτιο και έναν ξενώνα. Με τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης πόρτας που συνένωσε τα δυο αρχικά υπνοδωμάτια προέκυψε ένα ευρύχωρο δωμάτιο με ξεχωριστή ιματιοθήκη για τις ανάγκες του ζευγαριού. Αυτή η παρέμβαση είναι εύκολα αναστρέψιμη σε περίπτωση που μελλοντικά κάποια οικογένεια με παιδιά κατοικήσει στο σπίτι.
Σε ολόκληρο τον ενιαίο χώρο τοποθετήθηκε ψευδοροφή, η οποία επέτρεψε τη δημιουργία σχισμών κρυφού φωτισμού αλλά και την τοποθέτηση χωνευτών σποτ. Επιπλέον, στον όγκο επάνω από την κουζίνα και το WC, η ψευδοροφή κατέβηκε πιο χαμηλά για να κρύψει τον απορροφητήρα οροφής αλλά και τις κλιματιστικές μονάδες.
Η εσωτερική διακόσμηση του διαμερίσματος σε υφές, χρώματα και επίπλωση έγινε σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες. Ο μεγάλος τοίχος του τζακιού και της τηλεόρασης, που λειτουργεί ενοποιητικά για τους χώρους καθιστικού και τραπεζαρίας, επιλέχτηκε να γίνει με τεχνοτροπία γκρι τσιμεντοκονιάματος. Σ’ αυτόν τον τοίχο στηρίζονται με την κατάλληλη υποδομή λεπτά μεταλλικά ράφια, ικανά να αντέξουν βάρος όπως βιβλία ή και την τηλεόραση. Το παλαιό πάτωμα διατηρήθηκε και συντηρήθηκε σε φυσικούς τόνους. Στο λουτρό τοποθετήθηκαν γκρι πλακάκια σε τόνους σκυροδέματος, ενώ στο WC, λόγω του μικρού μεγέθους του, επιλέχθηκαν πλακίδια ανοιχτού τόνου. Οι χώροι εξοπλίστηκαν με έπιπλα γνωστών οίκων, ενώ κάποια, όπως το διαχωριστικό μεταξύ καθιστικού και τραπεζαρίας από μέταλλο και ξύλο καρυδιάς, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη - διακόσμηση: Α2 architects - Σωτήρης Ανυφαντής, Σοφία Ζιώγα
Επίβλεψη: Σωτήρης Ανυφαντής
Συνολικό εμβαδό: 130 m2
Χρόνος κατασκευής: 2014
Παρουσίαση: Σωτήρης Ανυφαντής
Φωτογραφίες: Μαρία Κυριαζή

Περιφέρεια: 
Αττική