ktirio.gr

Έμφαση στην “ιδιωτικότητα”.

Σε μία περιοχή αμιγούς κατοικίας στο Κόρμπι της Βάρης, που χαρακτηρίζεται από  πληθώρα προς πώληση συμβατικών μονοκατοικιών (μεζονέτες παλαιών αντιλήψεων), οι μελετητές κλήθηκαν, από κατασκευαστική εταιρία των νοτίων προαστίων να σχεδιάσουν σε ένα οικόπεδο 1700,00 τ.μ. ένα συγκρότημα τριών κατοικιών.

Η χωροθέτηση των κατοικιών στο οικόπεδο, προέκυψε με γνώμονα ότι οι κατοικίες θα πρέπει να παρέχουν στους ιδιοκτήτες τους, αυτό που αναζητούν, όταν στρέφονται στην αγορά εμπορικής μονοκατοικίας σε μία εξω – αστική περιοχή`
στην επαφή δηλαδή με τη φύση, αλλά και την ιδιωτικότητα. 

Έτσι προέκυψαν σχεδιαστικά τρεις μεζονέτες, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται μεγάλες επιφάνειες πράσινου αποκλειστικής  χρήσης.

Εστιάζοντας στη  μία, από τις τρεις κατοικίες, περιγράφεται ένα παραλληλόγραμμο κτίσμα, το οποίο κτιριολογικά  αναλύεται σε τρία επίπεδα:

Η εσωτερική επικοινωνία των επιπέδων εξυπηρετείται από κλίμακα και ανελκυστήρα, που γειτνιάζουν άμεσα με το χώρο εισόδου.
• Στο πρώτο επίπεδο (ισόγειο), αναπτύσσονται οι λειτουργίες του κυρίως καθιστικού και της τραπεζαρίας, της κουζίνας και μπάνιου για τους ξένους. 
• Στο δεύτερο επίπεδο (όροφος), είναι η ζώνη ύπνου, με τρία υπνοδωμάτια εκ των οποίων το ένα είναι suite και μπάνιο που εξυπηρετεί τα δύο υπνοδωμάτια.
• Το τρίτο επίπεδο (υπόγειο), έχει διττό χαρακτήρα. Από τη μία πλευρά είναι συγκεντρωμένοι  οι βοηθητικοί χώροι  (χώροι στάθμευσης, αποθήκες, laundry, μηχανοστάσιο – λεβητοστάσιο), ενώ από την άλλη αναπτύσσονται χώροι κύριας χρήσης, όπως το δευτερεύον καθιστικό στο οποίο βρίσκεται το home cinema, ο χώρος της sauna -  jaccuzzi – wc και ξενώνας που χρησιμοποιείται και ως δωμάτιο υπηρεσίας.  
Οι ανάγκες φυσικού φωτισμού των υπόγειων χώρων κύριας χρήσης καλύπτονται απόλυτα, από κλιμακωτά επίπεδα του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου.

Η κατοικία κατασκευάστηκε στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το σωστό προσανατολισμό της.
Έτσι βοηθητικοί χώροι, όπως ανελκυστήρας και κλίμακα ανόδου και καθόδου, τοποθετήθηκαν στη βορινή πλευρά, ενώ οι χώροι διημέρευσης έχουν ανατολικομεσημβρινό προσανατολισμό.

Ο χώρος του καθιστικού και της τραπεζαρίας εκτείνεται προς τον κήπο και την πισίνα με μεγάλα συρόμενα λευκά υαλοστάσια. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται  η ενοποίηση του εσωτερικού χώρου με τον κήπο, με φύτευση που εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα του χώρου από το δρόμο.
 
Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στην προστασία των μεγάλων ανοιγμάτων από την ηλιακή ακτινοβολία, με την κατασκευή καθέτων δομικών τοιχείων και οριζόντιων περγκολών από beton arme  που περιβάλλουν την κατοικία.
Ταυτόχρονα προφυλάσσουν τους  υπαίθριους χώρους και τους κάνουν βιώσιμους όλες τις εποχές του χρόνου, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κινητών προστεγασμάτων.

Η επιλογή των υλικών  κατασκευής έγινε με γνώμονα την ελάχιστη συντήρησή τους  στο πέρασμα του χρόνου, στοιχείο που επηρέασε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επιλογή των υλικών και η εσωτερική διαμόρφωση των χώρων, προέκυψε μέσα από μία γόνιμη συνεργασία και απόλυτη ταύτιση απόψεων περί αισθητικής,  ιδιοκτητών και αρχιτεκτόνων.

 

 

 

 

 

 

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη:MG ARCHITECTS & ACCOSIATES, Μόσχος Θοδωρής+Γαλαίου Έφη
Στατική μελέτη: Αργυράκης Μιχάλης
Η/Μ μελέτες: Αδαμόπουλος  Δημήτρης
Κατασκευή: GALAIOS CONSTRUCTIONS S.A.
Έτος μελέτης: 2004 
Έτος κατασκευής: 2005 - 2006
Φωτογράφηση:Τζάτζος Δημήτρης