ktirio.gr

Folding Functions Μικροβιολογικό εργαστήριο στην Αθήνα

Το εργαστήριο βρίσκεται σε ένα μικρό δρόμο, μιας γειτονιάς της Αθήνας, με αρκετή όμως κινητικότητα του τοπικού πληθυσμού. Πρόκειται για έναν ισόγειο χώρο κύριας χρήσης, ύψους 5 m με πατάρι. Ο στόχος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν να χωρέσουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες ενός διαγνωστικού κέντρου σε ένα μικρό χώρο 80 m2, καθιστώντας την οργάνωσή του χώρου όσο το δυνατόν πιο λειτουργική.
Αρχικά, το άνω τμήμα της πρόσοψης του καταστήματος καλυπτόταν με λαμαρίνα, κάνοντας το χώρο ιδιαίτερα σκοτεινό. Προκειμένου να διοχετευτεί περισσότερο φως στο εργαστήριο η πρόσοψη του χώρου αντικαταστάθηκε με διπλό U-Glass, σε ολόκληρο το ύψος της. Η επιλογή του U-Glass έγινε διότι το υλικό αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα, εκτός του ότι κάνει τον χώρο πολύ πιο φωτεινό, διατηρεί την απαραίτητη ιδιωτικότητα στο εργαστήριο λόγω της ημιδιαπερατότητας του. Επίσης, παρέχει ασφάλεια, θερμικές ιδιότητες και μείωση θορύβου.
Η συνθετική ιδέα στον χώρο προήλθε από την ανάγκη δημιουργίας ενός δομικού στοιχείου που θα ενώσει τα επίπεδα ισογείου και παταριού, καθώς και τις απαραίτητες δραστηριότητες του χώρου τόσο με την υλικότητά του, όσο και με την συνέχεια της μορφής του. Γι’ αυτό σχεδιάστηκε μια ξύλινη κατασκευή σε μεταλλικό σκελετό που αναδιπλώνεται, επιτρέποντας την κυκλική κίνηση μέσα στο χώρο και γύρω από αυτή. Ο χώρος αναμονής και το κεντρικό γραφείο βρίσκονται στην πρόσοψη, ενώ το εργαστήριο οργανώνεται με γραμμικό τρόπο στο πίσω μέρος προσφέροντας περισσότερη ιδιωτικότητα.
Η μεταλλική σκάλα συνδέει το ισόγειο με το πατάρι, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση στο γραμμικό γραφείο / αναγνωστήριο, το οποίο αποτελεί το άνω τμήμα του αναδιπλούμενου ξύλινου στοιχείου.

 

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: schema architecture & engineering
Υπεύθυνος αρχιτέκτονας: Μαριάννα Αθανασιάδου
Ομάδα μελέτης: Αγγελική Ζωγραφάκη, Χρήστος Σταυρογιάννης
Η/Μ μελέτη: Αντώνης Τόγκας
Κατασκευή: schema architecture & engineering
Υπεύθυνος κατασκευής: Σάββας Αθανασιάδης
Τοποθεσία: Λαμπρινή, Αθήνα
Εμβαδόν έργου: 80 m2
Χρόνος μελέτης - κατασκευής: 2014
Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος, Μαριάννα Αθανασιάδου