ktirio.gr

"Dermaclinic", διαμόρφωση δερματολογικού ιατρείου στα Ιωάννινα

Το δερματολογικό ιατρείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης των Ιωαννίνων, σε όροφο ενός τυπικού κτιρίου γραφείων, με έντονο το αστικό περιβάλλον γύρω του.
Στόχος υπήρξε από την αρχή η δημιουργία ενός μοντέρνου χώρου με οικεία ατμόσφαιρα και διαχρονικά στοιχεία. Η λειτουργική οργάνωση, εξίσου σημαντική, βασίστηκε στην υπάρχουσα κάτοψη, η οποία οδηγούσε από μόνη της στο διαχωρισμό του ιατρείου σε δύο λειτουργικές ζώνες. Στο χώρο υποδοχής και αναμονής και στον κυρίως χώρο εργασίας, με το γραφείο της ιατρού και τις αίθουσες εξέτασης. Επομένως, η παλαιότερη διαμόρφωση των χώρων συμπληρώθηκε με το διαχωριστικό τοίχο ανάμεσα στις δύο ζώνες καθώς και τον χώρο του γραφείου.
Ο χώρος της αναμονής σε ένα ιατρείο δημιουργεί συνήθως ποικίλα συναισθήματα. Γι' αυτό δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή κατά το σχεδιασμό του. Από το σκοτεινό διάδρομο του κτιρίου, η είσοδος "ανοίγει" σε έναν άνετο και φωτεινό χώρο, που δεν θυμίζει χώρο αναμονής ενός ιατρείου.
Ο χώρος της γραμματείας, δίπλα στην είσοδο, οριοθετείται από έναν ιδιαίτερο πάγκο σε λιτές γραμμές και από μια ξύλινη ψευδοροφή που ενσωματώνει το φωτισμό του. Αποχρώσεις του γκρι μαζί με το ξύλο δημιουργούν ένα ενδιαφέρον σχεδιαστικό αποτέλεσμα που εντείνεται με τη χρήση κρυφού φωτισμού. Βασικό στοιχείο του χώρου αποτελεί ο επιμήκης, ξύλινος πάγκος του καθιστικού, που πλαισιώνεται από τα δομικά στοιχεία του χώρου και μοιάζει να αιωρείται ανάμεσά τους. Η συνέχεια του ξύλου στον τοίχο αποτελεί το ιδανικό φόντο, δίνοντας συγχρόνως μια ενότητα στην κατασκευή.
Οι σχεδιαστικές φόρμες συμπληρώνονται από τις υφές των υλικών και την κατάλληλη χρωματική παλέτα για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Η καθαρότητα του χώρου τονίζεται με το λευκό χρώμα στους τοίχους και στις οροφές, χωρίς ωστόσο να δημιουργείται ένα στείρο και αυστηρό περιβάλλον. Η χρήση του ξύλου, το σκουρόχρωμο δάπεδο, η επιλογή υφασμάτων σε έντονους χρωματισμούς δημιουργούν ισορροπημένες αντιθέσεις, δίνοντας στο χώρο τις απαραίτητες εντάσεις. Ο διαχωριστικός τοίχος επιλέγεται να ξεχωρίσει σαν "όριο" μεταξύ των δύο ζωνών, με μια ιδιαίτερη απόχρωση της παλέτας του πράσινου, σε συνδυασμό με το τρισδιάστατο μοτίβο που δημιουργείται επάνω του.
Περνώντας το "όριο", ο διάδρομος που οδηγεί στα διάφορα δωμάτια τονίζεται από την κατασκευή στην οροφή του. Τα ξύλινα δοκάρια με τον κρυφό φωτισμό δημιουργούν ένα μοτίβο που σχετίζεται με τις ροές της κίνησης στον χώρο, υποδηλώνοντας κατευθύνσεις.
Όσον αφορά το χώρο γραφείου διατηρήθηκε ένας μίνιμαλ και μοντέρνος σχεδιασμός. Ο τοίχος που λειτουργεί ως πλάτη του γραφείου "ντύνεται" με ξύλο δημιουργώντας παράλληλα ένα σχεδιαστικό διάλογο με την ανάλαφρη, μεταλλική κατασκευή της απέναντι βιβλιοθήκης. Οι αίθουσες εξέτασης κινούνται σε ουδέτερες και γήινες αποχρώσεις αποπνέοντας μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και ισορροπίας, στοιχεία απαραίτητα σε ένα ιατρικό περιβάλλον.
Τέλος, το άπλετο φυσικό φως από τα ανοίγματα συμπληρώνεται από έναν ομοιόμορφο τεχνητό φωτισμό με σποτ οροφής, σε συνδυασμό με κρυφό φωτισμό, που αναδεικνύει συγκεκριμένα σημεία και κατασκευές του χώρου, και ολοκληρώνει τη νέα δυναμική του.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: G2LAB, Γιάννης Ευθυμιάδης & Γιώργος Ευθυμιάδης
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Παρουσίαση: G2LAB
Φωτογραφίες: Δημήτρης Σπύρου

Περιφέρεια: 
Ήπειρος