ktirio.gr

Κλασική κομψότητα και μινιμαλιστική αισθητική σε κατάστημα οπτικών στη Φιλιππιάδα

Με δεδομένα έναν γωνιακό, διώροφο χώρο με πατάρι, σε κεντρικό σημείο της πόλης, υπήρχε από την αρχή ο στόχος για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ατμόσφαιρας με κλασική κομψότητα και μινιμαλιστική αισθητική, έξυπνα συνδυασμένες με μία αίσθηση οικειότητας, άνεσης και πολυτέλειας. Βασική κατεύθυνση από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού ήταν η αντιμετώπιση του προϊόντος ως "έκθεμα" και συνεπώς η δημιουργία ενός χώρου μέσα στον όποιο αυτό θα αναδεικνύεται.
Η επιλογή και ο χειρισμός των υλικών, οι σχεδιαστικές γραμμές, η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιήθηκε, συμβάλλουν ξεχωριστά στην επίτευξη του συγκεκριμένου αποτελέσματος. Η έννοια της ισορροπίας και της καθαρότητας είναι εμφανής τόσο στην επιλογή και το χειρισμό των υλικών, όσο και στις σχεδιαστικές γραμμές και τη χρωματική παλέτα που χρησιμοποιήθηκε.

Χρησιμοποιώντας το διαθέσιμο χώρο, με το βέλτιστο τρόπο, η σχεδιαστική ομάδα κατόρθωσε να συμπεριλάβει όλες τις ανάγκες του καταστήματος με ευρηματικό τρόπο στα υπάρχοντα τετραγωνικά, με τη λειτουργικότητα να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο σχεδιασμό. Η διαμόρφωση της κάτοψης ακολουθεί έναν καθαρό σχεδιασμό, με τον κυρίως χώρο της έκθεσης και πώλησης να βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του καταστήματος, ενώ στο βάθος τοποθετούνται το γραφείο, ο χώρος του εργαστηρίου, με μια μεταλλική σκάλα να προσδίδει έναν αέρα γλυπτικής, οδηγώντας στους βοηθητικούς χώρους του παταριού. Θέλοντας να υπάρχει οπτική επαφή με το χώρο του ισογείου, χωρίς ωστόσο να είναι εμφανές από αυτόν, επιλέχθηκε η επένδυση των όψεων του με διάτρητη λαμαρίνα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ισορροπία που μπορεί να προκύψει μέσα από τη δημιουργική αντίθεση των υλικών. Η ζεστασιά του ξύλου και η ματ επιφάνεια του μωσαϊκού δαπέδου σε γκρι απόχρωση έρχονται σε δημιουργική αντίθεση με τις στιλπνές επιφάνειες του μετάλλου σε σκούρες και μπρονζέ αποχρώσεις, και του λευκού μαρμάρου.

Ο επιμήκης τοίχος του χώρου αντιμετωπίζεται με έναν ενιαίο χειρισμό. Επενδύεται με ξύλο, φιλοξενώντας προθήκες με γυάλινα ράφια για τη συλλογή των προϊόντων, σε φόντο από λευκό μάρμαρο, ενώ οι αναγκαίοι αποθηκευτικοί χώροι, στο κάτω μέρος, επενδύονται εξίσου με ξύλο δημιουργώντας ένα ενιαίο αποτέλεσμα. Στο κέντρο ένας συμπαγής πάγκος-στερεό με ξύλινη βάση και μαρμάρινο καπάκι διαχωρίζει τις ροές στο χώρο, προσφέροντας τόσο αποθηκευτικό χώρο, όσο και επιφάνεια έκθεσης για τα πιο συλλεκτικά και ιδιαίτερα προϊόντα του καταστήματος.
Η ύπαρξη των μεγάλων γυάλινων επιφανειών στην όψη προσδίδει σαφώς άπλετο φυσικό φως στο χώρο, συγχρόνως όμως, προέκυπτε η ανάγκη για κατακόρυφες επιφάνειες έκθεσης. Βασική επιλογή ήταν η διατήρηση της διαφάνειας του χώρου, με τη χρήση διάτρητων πετασμάτων και ελαφρών μεταλλικών κατασκευών, που λειτουργούν ως επιφάνειες έκθεσης τόσο για τον κυρίως χώρο του μαγαζιού, εσωτερικά, όσο και για την βιτρίνα, εξωτερικά. Συνεπώς, ο σχεδιασμός της βιτρίνας αποτέλεσε μια προέκταση της λογικής του υπόλοιπου σχεδιασμού. Μαύροι, μεταλλικοί σκελετοί συνδυάζονται με διάτρητη λαμαρίνα στην απόχρωση του μπρούντζου και συμπαγείς μαρμάρινες βάσεις, δημιουργώντας ένα στερεομετρικό παιχνίδι στον χώρο.

Η χρωματική παλέτα που επιλέχθηκε κινείται σε ουδέτερους και γήινους τόνους, επιτρέποντας στην "πολυτέλεια" του λευκού μαρμάρου να ξεχωρίσει στο χώρο. Εξαίρεση αποτελεί η επιλογή του μπλε χρώματος, σε συγκεκριμένα σημεία, και οι χρυσές πινελιές των φωτιστικών, που δίνουν μια ποπ διάθεση στο συνολικό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά την όψη του καταστήματος, η γωνιακή του θέση αποτελούσε από μόνης της ένα πλεονέκτημα για την ανάδειξή του. Ο σκουρόχρωμος κάναβος, που δημιουργείται στις τζαμαρίες του ισογείου, καδράρει το εσωτερικό και δημιουργεί ένα ενδιαφέρον παιχνίδι. Για τον διώροφο όγκο του κτιρίου επιλέχθηκε το λευκό χρώμα, ενώ οι όψεις των προβόλων βάφτηκαν σε σκούρο τόνο του γκρι και δημιουργήθηκαν σκίαστρα από κατακόρυφες περσίδες στο χρώμα του χρυσού.

Στοιχεία έργου: 

Aρχιτεκτονική μελέτη: G2lab – Γιάννης Ευθυμιάδης, Γεώργιος Ευθυμιάδης
Interior design – επίβλεψη: G2lab
Tοποθεσία: Φιλιππιάδα Πρεβέζης
Eμβαδό: 67 m2
Xρόνος μελέτης: 2016
Xρόνος κατασκευής: 2016
Χρονολογία μελέτης - κατασκευής: 2016
Παρουσίαση: G2lab
Φωτογραφίες: Δημήτρης Σπύρου