ktirio.gr

Ιταλικό εστιατόριο στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στην Αθήνα

Ακολουθώντας την επιτυχία του πιλοτικού εστιατορίου στην οδό Βαλαωρίτου στο Κολωνάκι, η γνωστή αλυσίδα ιταλικής κουζίνας La Pasteria προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου καταστήματος μέσα στο πολυτελές εμπορικό κέντρο Golden Hall. Το γραφείο Χαδιώς + Συνεργάτες κλήθηκε να σχεδιάσει το νέο εστιατόριο, προσαρμόζοντας τη νέα ταυτότητα της αλυσίδας στον απαιτητικό χώρο του πολυκαταστήματος. Η μεγαλύτερη πρόκληση κατά το σχεδιασμό ήταν η δημιουργία ενός ζεστού και φιλόξενου χώρου μέσα σε ένα μεγάλο, ενιαίο χώρο, χωρίς να υπάρχουν πολλές δυνατότητες επεμβάσεων και αλλαγών στο υφιστάμενο κέλυφος. Ταυτόχρονα, λόγω της λειτουργίας του Golden Hall από το πρωί μέχρι και το βράδυ, ο χώρος δεν θα έπρεπε να λειτουργεί απλά ως ένα εστιατόριο, αλλά να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις πολλαπλές απαιτήσεις των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προκειμένου να ανταποκρίνεται ο χώρος σ’ αυτές τις προκλήσεις, πάρθηκαν κάποιες λειτουργικές αποφάσεις και έγιναν κάποιες αρχιτεκτονικές χειρονομίες μέσα στο χώρο.

Ο χώρος του εστιατορίου απαρτίζεται από τρία μέρη: την κουζίνα, μέσα στο κέλυφος του πολυκαταστήματος, έναν ανοικτό χώρο καθιστικού μπροστά από την κουζίνα και ένα δεύτερο χώρο καθιστικού, διαγώνια και σε μικρή απόσταση από τον προηγούμενο. Ο τελευταίος αυτός χώρος αποτέλεσε το δυσκολότερο κομμάτι της επίλυσης, λόγω της απόστασής του από την κουζίνα καθώς και από τον κύριο άξονα της κίνησης των επισκεπτών. Η λύση που δόθηκε ήταν η δημιουργία ενός κεντρικού μπαρ το οποίο έχει διπλό ρόλο: αφενός δίνει ζωή στο χώρο και προσελκύει τη ροή των επισκεπτών και αφετέρου λειτουργεί ως ένα σημείο αναφοράς από το πρωί ως το βράδυ, σερβίροντας καφέ και γλυκά το πρωί, απολαυστικά τάπας το μεσημέρι και δροσερά κοκτέιλ το βράδυ. Το ζεστό ξύλινο μπαρ και η μεγάλη κάβα κρασιών αποτελούν το χώρο αναφοράς του καθιστικού, ενώ μια μαύρη μεταλλική πέργκολα χαμηλώνει το μεγάλο ύψος του χώρου, δημιουργώντας μια πιο φιλική κλίμακα στους επισκέπτες, παίζοντας ταυτόχρονα υποστηρικτικό ρόλο για το φωτισμό του καθιστικού και του μπαρ.

Η κουζίνα είναι ανοικτή, αποτελώντας τη "σκηνή" των δράσεων στο χώρο, ενώ η όψη της επενδύεται με λευκό και μαύρο πλακάκι, καθώς και μαύρο μάρμαρο, που προσδίδει μια αίσθηση πολυτέλειας, σε διάλογο με τα υλικά και τις υφές του υφιστάμενου κελύφους. Το καθιστικό αναφέρεται στην κουζίνα και εξοπλίζεται με μικρά και μεγαλύτερα τραπέζια καθώς και άνετους καναπέδες. Και στα δυο καθιστικά, ένας προβληματισμός που τέθηκε από την αρχή, ήταν η οριοθέτησή τους σε σχέση με τις ροές της κίνησης του πολυκαταστήματος. Επιλέχθηκε η δημιουργία χαμηλών, ημιδιαπερατών διαχωριστικών, από μαύρο και φυσικό ξύλο και μεταλλικό πλέγμα, τα οποία υποστηρίζουν τα κρεμαστά φωτιστικά που αναφέρονται στα τραπέζια και ενισχύουν την ατμόσφαιρα μιας ιταλικής τρατορίας. Στην όψη του καθιστικού, η οποία είναι σε άμεση σχέση με την πρόσβαση των επισκεπτών στο χώρο, τοποθετείται ένα έπιπλο υποδοχής, το οποίο δημιουργεί ταυτόχρονα το όριο του καταστήματος. Υλικά, χρώματα και υφές, σε μαύρο, λευκό και φυσικές αποχρώσεις του ξύλου, δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και τις προϋποθέσεις για μια casual dining ιταλική εμπειρία.

 

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Χαδιώς + Συνεργάτες / Κωνσταντίνος Χαδιώς, Διονυσία Δασκαλάκη, Πένυ Παπαργυροπούλου, Τσαμπίκα Μάνου, Μαρία Βουτσινά
Eπίβλεψη: Χαδιώς + Συνεργάτες / Κώστας Παπαχρήστου
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: ΕΝΑΤΗ Α.Ε.
Tοποθεσία: Εμπορικό κέντρο Golden Hall, Μαρούσι
Eμβαδό: 325 m2
Xρόνος μελέτης: Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2015
Xρόνος κατασκευής: Δεκέμβριος 2015
Παρουσίαση: Χαδιώς + Συνεργάτες
Φωτογραφίες: Γιώργος Δημητρακόπουλος