ktirio.gr

Εσωτερικός Σχεδιασμός του Snack bar στο Nana Beach Hotel

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου του Snack Bar στο ξενοδοχείο Nana Beach Hotel στα βόρεια παράλια της Κρήτης. Χτισμένο τη δεκαετία του ’80 σε έκταση 50 στρεμμάτων, το συγκρότημα αποτελείται κατά κύριο λόγο από μικρής κλίμακας κτίρια με απρόσκοπτη θέα στο Κρητικό πέλαγος.  Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, το ξενοδοχείο ανακαινίζεται τακτικά προκειμένου τόσο οι κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και οι υπηρεσίες του να εκσυγχρονίζονται.
To snack bar (η αίθουσα πελατών, οι βοηθητικοί χώροι και τα μαγειρεία) στεγάζεται σε ένα επιβλητικό πέτρινο κέλυφος με κοίλη οροφή δίπλα στην κεντρική πισίνα του ξενοδοχείου.
Στόχος της μελέτης ήταν η δημιουργία ενός νέου, με ιδιαίτερη ταυτότητα, σύγχρονου χώρου, που προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές πρωτόγνωρες εμπειρίες με αναφορές στην τοπική κουλτούρα και παράδοση.
Αντλώντας έμπνευση από τις τοπικές ανοιχτές αγορές του δρόμου όπου οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών εκθέτουν τα προϊόντα τους και περιμένουν τους καταναλωτές να επιλέξουν και να αγοράσουν αυτό που χρειάζονται, o εσωτερικός σχεδιασμός του snack bar παραφράζει στοιχεία της ντόπιας κουλτούρας και τα ενσωματώνει με σκηνογραφικό τρόπο.
Στη μοναδικότητα της ταυτότητας του χώρου συντελεί η καμπύλη οροφή η οποία δίνει ένταση στο χώρο καθώς υψώνεται σταδιακά προς την πλευρά της πισίνας αποκαλύπτοντας, διαμέσου του υαλοστασίου, το εντυπωσιακό open plan εσωτερικό του.
Ο χώρος εξυπηρέτησης των πελατών έχει παραλληλόγραμμο σχήμα με καθαρές διαστάσεις 15,20μ.x 6,25 μ. Διαχωρίζεται από την κουζίνα και τους λοιπούς βοηθητικούς χώρους μέσω ενός τοίχου με εκατέρωθεν συμμετρικά κάθετα ανοίγματα που εξυπηρετούν τον ανεφοδιασμό των χώρων του μπουφέ. Η εικόνα παραπέμπει σε σκηνικό θεάτρου.
Στο μέσο του σκηνικού τοίχου λαμβάνει χώρα το show cooking  με τη ζωντανή μαγειρική της δράση. Δεξιά και αριστερά από αυτήν βρίσκουμε το μπουφέ με το postmix και το μπουφέ με τα επιδόρπια (γλυκά, παγωτά, φρούτα) αντίστοιχα.
Στο κέντρο του χώρου και συμμετρικά ως προς το show cooking,  σε ρόλο πρωταγωνιστή, τοποθετείται η κατασκευή με τους δύο μπουφέδες. Πρόκειται για δύο νησίδες σε απόσταση μεταξύ τους που ενώνονται καθ’ ύψος με μία ξύλινη ραχοκοκαλιά με ενσωματωμένα γραμμικά φωτιστικά πάνω σε ξύλινες κολώνες. Την κατασκευή διακοσμούν ξύλινοι δίσκοι τοποθετημένοι κάθετα σε στήλες, το γραμμικό μεταλλικό φωτιστικό με τα ειδικά προσαρμοσμένα  τζάμια προστασίας και υγιεινής και τα κρεμαστά από ντίζες triplex ράφια. Ο κρυφός φωτισμός στις μπάζες δίνει μία αίσθηση αποκόλλησης της κατασκευής από το δάπεδο.
Με συνέπεια στο λειτουργικό του προορισμό, ο χώρος των πελατών του snack  bar κάνει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε : όπως οι πάγκοι στην αγορά παρουσιάζει λιχουδιές στους επισκέπτες για να τις διαλέξουν. Ο αριστερός κεντρικός μπουφές προορίζεται για την κρύα κουζίνα: ψωμί, dressings, σαλάτες και ορεκτικά, ενώ ο δεξιός περιέχει τις σούπες και τις ζεστές παρασκευές της ημέρας.
Οι κατασκευές είναι από στρατζαριστό γαλβανισμένο σκελετό με  επένδυση από ξύλο δρυς roustic με ειδική επεξεργασία/βούρτσισμα. και οι επιφάνειες των πάγκων τους ντύνονται με corian.
Οι γήινες  καφέ αποχρώσεις της πέτρας συμπληρώνονται με τα vintage πλακάκια σε τοίχους και δάπεδο ορίζοντας τον κεντρικό χώρο περιμετρικά της κατασκευής. Οι υπόλοιπες  επιφάνειες των τοίχων και δαπέδων ντύνονται με ταπετσαρία και πλακάκια σε απομίμηση πατητής τσιμεντοκονίας αντίστοιχα.
Η διαφάνεια του γυαλιού, ο βιομηχανικός χαρακτήρας των μεταλλικών κατασκευών σε διάλογο με τους κλειστούς πέτρινους τοίχους δημιουργούν ενδιαφέρουσες εντάσεις.
Το σκηνικό συμπληρώνεται με τις σκόρπιες κρεμαστές από καλώδια λάμπες σε άνισα μήκη.

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου: Κυριακή Δασκαλάκη Αρχ. Μηχανικός
Iδιοκτήτης: Καράτζη ΑΕ
Tοποθεσία: Δράπανος Χερσονήσσου Ηρακλείου Κρήτης
Eμβαδό αίθουσας: 100,00 μ²
Xρόνος μελέτης: 2015-2016
Xρόνος κατασκευής: 2016
Παρουσίαση: Κυριακή Δασκαλάκη Αρχ. Μηχανικός
Φωτογράφος: FotoMaris