ktirio.gr

Εσωτερική διαρρύθμιση οδοντιατρείου

Μορφολογία εμπνευσμένη από την οδοντοστοιχεία
Το έργο αφορά στη μετατροπή ενός χώρου γραφείων σε κέντρο ολοκληρωμένων οδοντιατρικών υπηρεσιών. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο εξεταστήρια, δύο εργαστήρια, ένα ακτινολογικό, το γραφείο των ιατρών, υποδοχή, αναμονή και βοηθητικούς χώρους. Η σύνδεση όλων αυτών των χώρων γίνεται μέσω του διαδρόμου - άξονα  που διασχίζει κατά μήκος το οδοντιατρικό κέντρο.
Ο διάδρομος εμπνευσμένος από το βασικό "θέμα" του οδοντιατρείου, τις οδοντοστοιχίες, διαμορφώνεται από ασύμμετρα κατακόρυφα γυάλινα αμμοβολισμένα στοιχεία σε εναλλαγή με αντίστοιχα τμήματα λευκού τοίχου, μοτίβο που συνεχίζεται και στην οροφή. Οι φωτοδιαπερατές ημιδιάφανες γυάλινες επιφάνειες, βοηθούν στην αντίληψη των χώρων που βρίσκονται πίσω από αυτές, προσφέρουν φωτισμό στο διάδρομο και στους χώρους που συνδέουν και παράλληλα λειτουργούν σαν πόρτες. Ο άξονας συνεχίζεται και στην υποδοχή, όπου η "οδοντοστοιχία" ανοίγει προς το χώρο της εισόδου και αφήνει το αποτύπωμά της στον εξωτερικό τοίχο του ιατρείου, σχηματίζοντας σχισμές από αμμοβολισμένο γυαλί.
Εσωτερικά, στο χώρο των εξεταστηρίων, η μία πλευρά τους διαμορφώνεται από την κατασκευή του διαδρόμου και τις εναλλαγές που φέρει, ενώ η απέναντι παραμένει με τα υπάρχοντα κουφώματα του κελύφους, τα οποία σκιάζονται με λευκά κατακόρυφα στοιχεία από πολυβινύλιο (PVC). Από την οροφή και τον πλαϊνό τοίχο των ιατρείων αναρτάται σε απόσταση μία φωτογραφία με θέμα το φυσικό τοπίο, σε σχήμα που ακολουθεί το οπτικό πεδίο του εξεταζόμενου όσο βρίσκεται στην καρέκλα του οδοντιάτρου.
Στόχος ήταν ο χώρος που δημιουργήθηκε να κεντρίζει το ενδιαφέρον του πελάτη, αποσπώντας τη σκέψη του από την επικείμενη εξέταση / επέμβασή του. Έτσι, ο χώρος αναμονής, ενώ έχει μια αυστηρότητα ως προς τη διάταξη και την επίπλωσή του, αυτή αντισταθμίζεται με την τοποθέτηση σε ολόκληρη την επιφάνεια των δύο τυφλών τοίχων δύο φωτογραφιών που απεικονίζουν ένα φυσικό τοπίο, σε αντιστοιχία με τις φωτογραφίες των εξεταστηρίων.

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη: hhharchitects - Ιωάννα Χολέβα,
Νικήτας Χατζημιχάλης, αρχιτέκτονες μηχ.
Τοποθεσία: Κηφισιά, Αθήνα
Eμβαδό: 195 m²
Χρόνος μελέτης / κατασκευής: 2011
Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης

Περιφέρεια: 
Αττική