ktirio.gr

Επέκταση εγκαταστάσεων "Μητροπολίτικου Κολλεγίου AMC" στο Μαρούσι.

Η τελευταία επέμβαση στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του κολλεγίου περιλαμβάνει την επέκταση του μπροστινού κτιρίου με τη προσθήκη δύο ορόφων σ' αυτό. Η νέα πρόταση διατηρεί τη βασική λειτουργική και χωρική οργάνωση του υπάρχοντος ισογείου, όπου υπάρχει ένας κεντρικός διάδρομος και εκατέρωθεν βρίσκονται οι αίθουσες διδασκαλίας.
Το βασικό στοίχημα αυτής της μελέτης ήταν να γίνει με τον καλύτερο τρόπο η σύνθεση των ήδη υπαρχόντων κτιριακών όγκων με τη νέα προσθήκη, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μορφολογικά και λειτουργικά σύνολο, που να αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη και διαρκώς αναπτυσσόμενη ταυτότητα του ομίλου ΑΚΜΗ. Η ανάπτυξη της δόμησης γίνεται κατά κύριο λόγο καθ’ ύψος, προκειμένου να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος αύλειος χώρος για τους φοιτητές. Γενικότερα, οι παρεμβάσεις έγιναν πρωτίστως με γνώμονα τη λειτουργικότητα, καθώς και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του οικοπέδου και του περιβάλλοντος χώρου του.

Η ογκοπλασία

Ο όγκος της προσθήκης είναι επιμήκης και ακολουθεί τα όρια και τις αποστάσεις που οριοθετούνται από το υπάρχον ισόγειο. Αναλυτικότερα, ο πρόσθιος διώροφος χώρος της ισόγειας εισόδου διατρέχεται από ένα ενιαίο υαλοστάσιο μπροστά από τα υποστυλώματα, δημιουργώντας ένα διάφανο (μη) όγκο που σηματοδοτεί τη μία είσοδο και προσκαλεί τον επισκέπτη στο εσωτερικό του.

Οι όψεις

Όσον αφορά στις όψεις, χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα ξύλινων περσίδων ως δεύτερη "επιδερμίδα" των κτισμάτων. Αυτή η "επιδερμίδα" λειτουργεί ως ενοποιητικό στοιχείο των ανεξάρτητων κτιριακών όγκων και ως μέσο χειρισμού της ογκοπλασίας, αλλά και ως φίλτρο μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου.
Ο τρόπος χρήσης των περσίδων στα δύο ξεχωριστά κτίρια λειτουργεί συμπληρωματικά. Στη μία περίπτωση οι περσίδες καλύπτουν τα ανοίγματα, προκείμενου να λειτουργούν ως σκίαστρα σαν ένα φίλτρο προστασίας από τον ήλιο, ενώ στη περίπτωση του νέου κτιρίου δημιουργούν ένα ενιαίο κέλυφος, το οποίο διακόπτεται γραμμικά στη περιοχή των ανοιγμάτων.
Προκειμένου να μειωθεί η αίσθηση της μάζας του κτιρίου, οι περσίδες τοποθετούνται επάνω από τον ισόγειο χώρο. Μ' αυτόν τον τρόπο δημιουργείται και ένα παθητικό βιοκλιματικό σύστημα προστασίας στα ανώτερα σημεία του κτιρίου, που είναι περισσότερο εκτεθειμένα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το σύστημα των περσίδων συνεισφέρει στη σκίαση του περιβλήματος και συνεπώς στη μειωμένη θερμική επιβάρυνση του κτιρίου.

Το φυτεμένο δώμα

Η στέψη αυτού του κτιρίου ολοκληρώνεται με ένα φυτεμένο δώμα, το οποίο προσφέρει προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και βελτιώνει την αισθητική του κτιρίου.

Τα υλικά

Όσον αφορά στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, η επιλογή του ξύλου στο σύστημα των περσίδων έχει γίνει με γνώμονα την αρμονική ένταξη των κτιρίων στο φυσικό τους περιβάλλον. Στην εξωτερική επιφάνεια των κτιρίων τοποθετείται εξωτερική θερμομόνωση με αδρό τελείωμα και σε απόχρωση γκρι σκούρο, έτσι ώστε να τονίζονται οι ξύλινες περσίδες.

Οι εσωτερικοί χώροι

Εσωτερικά η πορεία των κεντρικών διαδρόμων τονίζεται από τις ξύλινες ψευδοροφές με τους εκατέρωθεν κρυφούς φωτισμούς και τα γραμμικά φώτα. Το εύρος των χρωμάτων με το γκρίζο, το κίτρινο και το μοβ σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, δημιουργεί ένα έντονο σκηνικό με αντιθέσεις. Ξεχωριστή ενότητα αποτελεί και ο χώρος της βιβλιοθήκης, στον οποίο έχει κατασκευαστεί ένα σύστημα μεταλλικών ραφιών σε γκρι και μοβ χρώμα.

Ο περιβάλλων χώρος

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο σχεδιασμό του υπαίθριου χώρου, ώστε να αποτελεί ένα πόλο έλξης για τους φοιτητές κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους. Έτσι έγινε προσπάθεια να δημιουργηθούν χώροι διαφορετικών ποιοτήτων και χαρακτηριστικών, καθιστικοί, περισσότερο ή λιγότερο προστατευμένοι, καθώς και χώροι φύτευσης, που διεισδύουν στον αύλειο χώρο. Οι βασικές πορείες κίνησης, που βρίσκονται περιμετρικά του οικοπέδου, σηματοδοτούνται από το βοτσαλωτό δάπεδο, το οποίο διακόπτεται από λωρίδες λευκού μαρμάρου.

Στοιχεία έργου: 

Aρχιτεκτονική μελέτη: apk αρχιτέκτονες / Αλεξία Αναστασοπούλου - Μαρία Κυριαζή
Στατική μελέτη: Χρήστος Παπαδόπουλος
Στατική επίβλεψη: Αλέξανδρος Μάντακας
H/M μελέτη: Παναγιώτης Ζάπης, Πανταζής Βασταρδής
H/M επίβλεψη: Νίκος Αναστασόπουλος
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: Mancon Τεχνική
Iδιοκτήτης: Μητροπολιτικό Κολλέγιο ΑΜC
Tοποθεσία: Mαρούσι
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 1.502 m²
Xρόνος μελέτης: 2015
Xρόνος κατασκευής: 2016
Παρουσίαση κτιρίου: Αλεξία Αναστασοπούλου - apk architects
Φωτογραφίες: Μαρία Κυριαζή - apk architects