Εκθεσιακό Περίπτερο - Οι μνήμες τόπων σαν "Ψίθυρος Στρατηγικής"

Η πιλοτική παρουσίαση της νέας εταιρικής φιλοσοφίας της CANDIA, τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής σκηνογραφίας όσο και σε επίπεδο στρατηγικής επικοινωνίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 56ης παγκοσμίου κύρους έκθεσης, Salone del Mobile 2017, στο Μιλάνο.
Ο σχεδιασμός του εκθεσιακού περιπτέρου γεννήθηκε μέσα από κοινές μνήμες της μεσογειακής σκηνογραφίας. Από έναν υπόστεγο με καλαμωτή ίσκιο στην κάψα του μεσημεριού, το καλοκαίρι. Όπου η σκιά έχει ένα δικό της φως. Από έναν ελαιώνα που ξαπλώνεις κάτω από τα δέντρα του. Από τις ξερολιθιές που υφαίνουν διακριτικά τα βουνά. Από τις μυρωδιές των ευεργετικών βοτάνων. Από όλα αυτά που σε κάνουν να προσέξεις πως είναι μια "απαίτηση" της ζωής να ζεις πιο αγκαλιαστά με τη φύση. Η σχεδιαστική προσέγγιση λοιπόν, βασίστηκε στην προστασία και την ανάδειξη της εταιρικής κληρονομιάς της CANDIA, όμοια με την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου.
Τους καλεσμένους του περιπτέρου υποδέχτηκε η λευκή ασβεστωμένη πρόσοψη του "σπιτιού" με περβάζι σε ξερολιθιά και ξύλινα παραθυρόφυλλα. Ένας κήπος με μυρωδικά και λεμονιές φιλοξενεί την ξύλινη εγκατάσταση "κυριακάτικο τραπέζι" με πάγκο κάθισμα και στρωμένο με σκεύη και πιατέλες που πρόσφεραν παραδοσιακά εδέσματα φτιαγμένα από τα φυσικά υλικά των προϊόντων: βαμβάκι με μαλλί σε ρόλο τυλιχτής πίτας, κοκοφοίνικας δεμένος όμοια με φλασκί, τρίχα καμήλας σε πλεξούδα όμοια με φουρνιστό καρβέλι κτλ.
O επισκέπτης με την είσοδό του αναγνωρίζει τις βασικές χωρικές εγκαταστάσεις σαν κάτοψη παραδοσιακού σπιτιού σε διάταξη "Π" με κεντρική αυλή. Η πορεία του διάδρομου και η κεντρική αυλή όπου χωροθετούνται καθιστικά, χαράσσονται από τις έντονες γεωμετρικές σκιές της ξύλινης πέργκολας σε φυσικό δρυ και την εγκατάσταση στοχευμένου φωτισμού. Κατά μήκος του διαδρόμου εισόδου δημιουργήθηκε το σκηνικό του "μεσογειακού παραθύρου": σε εσοχή κατασκευάστηκε ξύλινη περιμετρική κορνίζα στην πλάτη της οποίας εφαρμόστηκε εκτύπωση θέας θαλασσινού τοπίου, ενώ στη βάση της δημιουργήθηκε μια ξύλινη γραμμική εγκατάσταση τόσο ως ζαρντινιέρα με μυρωδικά λεβάντας όσο και σαν καθιστικού σε περβάζι παραθύρου.
Το κύριο δωμάτιο του σπιτιού, φιλοξενεί προϊόντα της ναυαρχίδας των χειροποίητων στρωμάτων της εταιρείας. Ο ουρανός είναι ένα σκιερό από κρεμαστό ιστό υφασμάτων, κομμένα σε ειδικά τεμάχια πατρόν κυμματιστών μορφών. Ο τοίχος του δωματίου φέρει το εταιρικό χρώμα της συλλογής που θυμίζει την καρδιά δροσερού καρπουζιού. Το σκηνικό ολοκληρώνεται με την κρέμαση μιας εγκατάστασης γλυπτού από φυσικά κλαδιά και φύλλα ελαιόδεντρου.
Η μελέτη εφαρμογής έκανε χρήση σε υλικά δομής και διακόσμησης που γεννούν μνήμες μεσογειακών τόπων: δάπεδο σε ύφος πατητού τσιμεντοκονιάματος, πρόσοψη σε επικάλυψη λευκού λεπτόκοκκου επιχρίσματος, ξύλινα παραθυρόφυλλα σε φυσικό δρυ, ξερολιθιά, πέργκολα, κήπο με μυρωδιές και χρώμα, στρωμένο τραπέζι κτλ.
Το περίπτερο έλαβε το ασημένιο βαρβείο στη διοργάνωση "2017 Event Awards Greece" στην κατηγορία Design & Branding. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Maria Sfyraki & Associates
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Athanasios I. Kontaroudas E.E.
Ιδιοκτήτης: Candia
Τοποθεσία: Μιλάνο, Ιταλία
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 120 m²
Χρόνος μελέτης: Φεβρουάριος 2017
Χρόνος κατασκευής: Απρίλιος 2017
Παρουσίαση: Μαρία Σφυράκη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Φωτογράφος: Giuseppe Macor 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εσωτερική διαρρύθμιση οδοντιατρείου

Εσωτερική διαρρύθμιση οδοντιατρείου

Μορφολογία εμπνευσμένη από την οδοντοστοιχείαΤο έργο αφορά στη μετατροπή ενός χώρου γραφείων σε κέντρο ολοκληρωμένων οδοντιατρικών υπηρεσιών. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο εξεταστήρια, δύο εργαστήρια, ένα ακτινολογικό, το γραφείο των…
Η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα

Η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα

Για τη νέα πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα ζητήθηκε ένα σύγχρονο, επαγγελματικό και λειτουργικό περιβάλλον και ταυτόχρονα επιδιώχθηκε μια αναγνωρίσιμη ταυτότητα, που ανακλά το νορβηγικό χαρακτήρα. Η πρεσβεία μεταφέρθηκε σε…
DOTS’ cafe στη Θεσσαλονίκη

DOTS’ cafe στη Θεσσαλονίκη

Η κεντρική ιδέα της σύνθεσης διαμορφώθηκε σε συνάρτηση εκθετικών παραγόντων σχεδιασμού. Το επίμηκες σχήμα της κάτοψης με τα δύο αντιδιαμετρικά δραματοποιούν το εσωτερικό περιβάλλον. Η επαύξηση των παραπάνω δεδομένων, μέσω…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.