ktirio.gr

Διαμόρφωση ορθοδοντικής κλινικής για παιδιά στο Βόλο

Στο κέντρο του Βόλου, στον πρώτο όροφο ενός διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου, βρίσκεται η ορθοδοντική κλινική για παιδιά, ένας νέος χώρος ειδικά διαμορφωμένος ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες της ιατρού και να είναι ευχάριστος και δημιουργικός για τους μικρούς ασθενείς. Προτεραιότητα ήταν η ποιοτική οδοντιατρική φροντίδα, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη τεχνολογία.
Με σεβασμό στο υφιστάμενο κέλυφος και στα ανοίγματα του οργανώθηκε η κάτοψη των χώρων προκειμένου το φυσικό φως να είναι άπλετο σε κάθε χώρο. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν μεγάλες εσωτερικές τζαμαρίες για τον διαχωρισμό των λειτουργιών της κλινικής (εξεταστήριο- γραφείο ιατρού- αίθουσα αναμονής) οι οποίες επιτρέπουν στη διάχυση του φυσικού φωτός σε όλη την κλινική. Η επιλογή του λευκού χρώματος τόσο στους τοίχους όσο και τα έπιπλα ενισχύει την προσπάθεια για έναν χώρο φωτεινό και «καθαρό».
Αναλυτικότερα, εισερχόμενος ο επισκέπτης-ασθενής στον χώρο της κλινικής θα συναντήσει στα αριστερά του τον «τοίχο των γνωμικών», ενώ μπροστά του ανοίγεται η αίθουσα της αναμονής. Ένα μεγάλο επιβλητικό λευκό γραφείο έχοντας ως πλάτη λευκά ντουλάπια, σε όλο το μήκος του τοίχου, λειτουργεί ως reception. Άνετα καθίσματα κάνουν ευχάριστη την αναμονή των γονιών, ενώ για τα παιδιά δημιουργήθηκε μια γωνιά με δρύινα σκαμπό «δόντια» στην οποία τοποθετήθηκαν tablet με παιχνίδια για ξέγνοιαστη αναμονή.
Η δίφυλλη αυτόματη συρόμενη πόρτα εισάγει τους ασθενείς στο χώρο του εξεταστηρίου, όπου βρίσκονται δύο έδρες. Για την κάθε έδρα έχουν δημιουργηθεί οι αντίστοιχοι πάγκοι εργασίας από corian με ντουλάπια, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υγειονομικού και του ιατρικού συλλόγου. Βοηθητικά ντουλάπια με λευκή λάκα και τζάμια συμπληρώνουν και οριοθετούν τον χώρο του εξεταστηρίου. Προκειμένου να είναι πιο ευχάριστη η παραμονή της ιδιαίτερης αυτής ομάδας ασθενών, στην οροφή του ιατρείου έχουν σχεδιαστεί οι αστερισμοί του ηλιακού συστήματος βοηθώντας το νου να ξεφεύγει για ταξίδια μακρινά, ενώ μια αναρτημένη οθόνη επιτρέπει στον ασθενή να παρακολουθεί τα τεκτενόμενα.
Σε λιτές γραμμές, με λευκές επιφάνειες, έχει σχεδιαστεί και το γραφείο της ιατρού έχοντας άμεση οπτική επικοινωνία με το εξεταστήριο και το χώρο αναμονής. Απομονωμένη από το σύνολο των φωτεινών χώρων, στο εσωτερικό της κλινικής, δημιουργήθηκε η αίθουσα ακτινογραφιών. Οι γαλάζιοι τοίχοι και η οροφή της αίθουσας ακτινογραφιών με τις οπτικές ίνες δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό «μεταφέροντας» τον ασθενή σε ένα γαλαξιακό περιβάλλον. Τις εγκαταστάσεις της κλινικής συμπληρώνουν τα WC επισκεπτών και ιατρού και η αίθουσα απολυμάνσεων, η αισθητική των οποίων συνάδει απόλυτα με αυτή των υπόλοιπων χώρων.
Σαφώς οι σύγχρονες τεχνολογίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τέτοια μονάδα, μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας έχουν εγκατασταθεί για τις ανάγκες της κλινικής, κρυφοί φωτισμοί led και ηχοσυστήματα εξυπηρετούν τόσο στην λειτουργεία του χώρου όσο και στη δημιουργία ευχάριστης ατμόσφαιρας. Αφουγκραζόμενοι τον φόβο των παιδιών κατά την επίσκεψη τους σε ένα τέτοιου είδους ιατρείο, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για μια ευχάριστη παραμονή, ενισχύοντας παράλληλα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Δημήτρης Φιλιππιτζής
Επίβλεψη: Δημήτρης Φιλιππιτζής
Συνεργάτες: Ευάγγελος Δημητρακόπουλος, Αννίτα Κουτσοβασίλη
Tεχνική εταιρία κατασκευής: Δημήτρης Φιλιππιτζής & Συνεργάτες
τοποθεσία: Βόλος
Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 89.50τμ
Xρόνος μελέτης: 2017
Χρόνος κατασκευής: 2017
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ξένος