Διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου αυτοκινήτων

Σε προϋπάρχον κτίσμα επί της Λ. Κηφισίας στην Αθήνα, τμήμα του οποίου ήταν παλαιότερα τοπικός σταθμός λεωφορείων, ζητήθηκε η δημιουργία ισόγειου εκθεσιακού χώρου για τη συστέγαση πέντε ανεξάρτητων εταιρειών αυτοκινήτων. Ζητούμενο του σχεδιασμού ήταν να εξασφαλιστεί ο ελάχιστος κατακερματισμός του χώρου, χωρίς ωστόσο να θυσιαστεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της εταιρικής ταυτότητας καθεμίας από τις πέντε αντιπροσωπείες.
Επιλέχτηκε η έμφαση στην κοινή ψευδοροφή που διατρέχει το χώρο κατά μήκος της κύριας όψης. Σαν λευκή κορδέλα "ξετυλίγεται" με πλαστικότητα, "αγκαλιάζοντας" σημειακά τα υποστυλώματα του φέροντος οργανισμού και συνδέει το σύνολο του εκθεσιακού χώρου, κατεβαίνοντας παράλληλα με τους τοίχους.
Το φως αποτελεί δεύτερο στοιχείο της μελέτης που έρχεται να ενισχύσει την ενοποίηση του χώρου. Ακολουθώντας τη ρέουσα πορεία της ψευδοροφής, διατρέχει την έκθεση, άλλοτε ψυχρό με διπλή σειρά ταινίας φωτοδιόδων και άλλοτε έντονο, συμβάλλοντας στις εξάρσεις της φόρμας των επί μέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων.
Το μεταλλικό πατάρι, που παρεμβάλλεται στο κέντρο του χώρου και φιλοξενεί γραφεία, βοηθητικούς χώρους και αίθουσα συνεδριάσεων, έρχεται να εξισορροπήσει το μεγάλο μήκος του καταστήματος, παρεμβαίνοντας σαν τρίτη διάσταση σ’ αυτό.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε εταιρείας προσδιορίζονται από τα διαφορετικά υλικά, τους χρωματισμούς και την αλλαγή επιπέδων στα δάπεδα. Τέλος, η διακριτική εσωτερική σήμανση σφραγίζει την ιδιαιτερότητα της κάθε μιας απ΄αυτές.

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Νεφέλη Καπόν, Ματθαίος Περγαμιάν
Επίβλεψη: Νεφέλη Καπόν, Ματθαίος Περγαμιάν
Συνεργάτες: Κατερίνα Καμπράνη
Ιδιοκτήτης: Autoone - Όμιλος Συγγελίδη
Τοποθεσία: Λεωφ. Κηφισίας, Αθήνα
Εμβαδό: 1.200 m2
Χρόνος μελέτης/ κατασκευής: 9/2011 - 2/2012
Φωτογραφίες: Μαριάνα Μπίστη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ένα

Ένα "φωτεινό διαμέρισμα" στην Κηφισιά

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η μετατροπή ενός διαμπερούς "κουρασμένου" διαμερίσματος μιας πολυκατοικίας της δεκαετίας του ’80 σε μια μοντέρνα κατοικία.Η κεντρική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου, στον οποίο…
''Κατοικίες a2

''Κατοικίες a2", ανακατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε δυο εξοχικές κατοικίες

Σε μια υπό προστασία περιοχή της Πάρου, ο επανασχεδιασμός και ανακατασκευή δύο υποβαθμισμένων κτιριακών συγκροτημάτων 8 στούντιο, τύπου ενοικιαζόμενων δωματίων, σε δύο κατοικίες υψηλών προδιαγραφών απαιτούσε συνετές αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις και…
Εσωτερικός σχεδιασμός διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη

Εσωτερικός σχεδιασμός διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη

Το έργο αφορά στον εσωτερικό σχεδιασμό ενός διαμερίσματος στην περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Η κατοικία έχει συνολικό εμβαδό 200 τ.μ. και εκτείνεται σε δύο επίπεδα.Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ενοποίηση των…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.