ktirio.gr

Διαμόρφωση γυμναστηρίου σε εμπορικό κέντρο στα Τίρανα

Ο χώρος βρίσκεται στο πρώτο υπόγειο ενός εμπορικού κέντρου στο κέντρο της πόλης των Τιράνων, που στεγάζει καταστήματα και γραφεία, με κεντρική πρόσβαση από κυλιόμενες σκάλες και καθόλου φυσικό φωτισμό. Τα χαρακτηριστικά αυτά, έδωσαν στους αρχιτέκτονες την ιδέα να αναπτύξουν τις λειτουργίες του γυμναστηρίου σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, γύρω από έναν πυρήνα που συγκεντρώνει τις κοινές χρήσεις, σαν ένα είδος υπόγειας πόλης με τα μαγαζιά της, τις πλατείες και τα πάρκα, με έμφαση σε μια διαδρομή τρεξίματος, που σαν οδός διατρέχει όλα τα τμήματα.
Αρχικά αποξηλώθηκε η κατασκευή που γεφύρωνε το κενό ανάμεσα στην άνοδο και την κάθοδο των κλιμάκων, με αποτέλεσμα να φτάνει πια στο υπόγειο φυσικό φως από τη γυάλινη οροφή του εμπορικού. Κατεβαίνοντας από τις σκάλες βρίσκεται κανείς στον πυρήνα της "πόλης" όπου τοποθετήθηκαν η υποδοχή και το juice bar, δύο χώροι οι οποίοι χωρίζονται από ένα πράσινο
μονοπάτι με ένα δέντρο. Μπαίνοντας κανείς στη συνέχεια στη διαδρομή τρεξίματος, η οποία τους περικυκλώνει, συναντά διαδοχικά τις ανοικτές περιοχές με τα όργανα γυμναστικής, τις κλειστές με τζαμαρία αίθουσες για τα προγράμματα προπόνησης, το χώρο απασχόλησης παιδιών, τα αποδυτήρια, τις σκάλες που οδηγούν στην κλειστή πισίνα. Η διαδρομή αυτή "χαράσσεται" ταυτόχρονα και στην οροφή με δύο φωτεινούς νέον σωλήνες, οι οποίοι είτε συνεχίζουν την κυκλική πορεία τους είτε ξεφεύγουν για να καταλήξουν σε φωτεινές ταμπέλες και να οδηγήσουν σε επιμέρους χώρους.
Ο "δρόμος" βάφτηκε με το σκούρο κόκκινο του στίβου, με γυαλιστερό φινίρισμα όμως, ούτως ώστε να αντανακλά τα φώτα δίνοντας την αίσθηση βρεγμένου οδοστρώματος. Οι σωλήνες κλιματισμού και εξαερισμού αφέθηκαν εμφανείς και τονίστηκαν με κίτρινο χρώμα σε αντίθεση με την μαύρη οροφή. Το δάπεδο στρώθηκε με φυσικό τσιμεντοκονίαμα ενώ στους χώρους τις υποδοχής και του μπαρ τοποθετήθηκε ξύλο.
Στο χώρο κυριαρχεί η αίσθηση της μητρόπολης, με τις γυμνές κολώνες από μπετόν, τις νέον ταμπέλες, το φουτουριστικό φωτισμό στους διαδρόμους, τις εμφανείς μηχανολογικές εγκαταστάσεις, τις αντανακλάσεις στις τζαμαρίες και στην κυκλική διαδρομή. Ταυτόχρονα, πιο ήπια και φυσικά στοιχεία που συμβολίζουν την υγιεινή άσκηση και διατροφή συμπληρώνουν την εικόνα και μαλακώνουν τη βιομηχανική αισθητική, όπως οι κατασκευές από ξύλο, τα μπαμπού και τα βότσαλα, τα δέντρα και ένας ολόκληρος τοίχος που ντύνεται με γρασίδι, απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα και εκλύοντας οξυγόνο.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Whitebox Architects
H/M μελέτη: CONAP - A. Ψαρουδάκης
Επίβλεψη: Whitebox Architects
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Whitebox Architects construction
Τοποθεσία: Τίρανα, Αλβανία
Χρόνος μελέτης - κατασκευής: 2017
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης