ktirio.gr

Διαμόρφωση γραφείων στη Θεσσαλονίκη

Η Astor Hellas, μία από τις κορυφαίες εταιρίες χονδρικού εμπορίου στην ελληνική αγορά, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν τη νέα της έδρα στη Θεσσαλονίκη, σε ένα χώρο γραφείων που θα συγκέντρωνε όλες τις λειτουργίες της σε ένα ανοιχτό περιβάλλον, το οποίο θα αντικατόπτριζε τόσο τις αξίες της, όσο και τη θέση της στην αγορά.
Στον όροφο της υποδοχής οι χώροι εργασίας έχουν διατηρηθεί στο ελάχιστο, ώστε να εξυπηρετούνται οι επισκέπτοντες πελάτες και οι συνεργάτες, καθώς και όλες οι δευτερεύουσες χρήσεις (όπως οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, το αρχείο της εταιρείας και οι χώροι ανάπαυσης του προσωπικού). Φιλοξενεί επίσης την κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων αποκομμένη από τον κύριο χώρο γραφείων, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και πιο εποικοδομητικές συναντήσεις, μακριά από παρεμβολές και αχρείαστες ενοχλήσεις. Αντίστοιχα, ο δεύτερος όροφος αφιερώνεται αποκλειστικά στους χώρους των γραφείων, παρέχοντας το απαραίτητο περιβάλλον για ανενόχλητη εργασία, χωρίς περισπασμούς. Όλα τα τμήματα της εταιρείας είναι συγκεντρωμένα μαζί με τους χώρους της διεύθυνσης, δίνοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μία ομαλή αποτελεσματική ροή κατά τη διάρκεια της εργασιακής μέρας.
Θέλοντας να διακόψουν την ακαμψία της ορθογώνιας κάτοψης του χώρου, οι μελετητές αποφάσισαν να κερματίσουν τα επί μέρους τμήματα σε πιο δυναμικούς όγκους, οι οποίοι θα έκαναν κάθε έναν από αυτούς να δείχνει μεγαλύτερος και περισσότερο συνδεδεμένος με τους εφαπτόμενούς του. Οι καθημερινές εργασίες της εταιρείας απαιτούν διαρκή αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της και η οπτική επικοινωνία είναι εξίσου σημαντική με την ομιλία. Τα διαφανή χωρίσματα επιτρέπουν μία πιο άμεση σχέση μεταξύ των υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα η αλληλοκάλυψη των διαφορετικών υαλοπινάκων δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός πολύ μεγαλύτερου χώρου.
Καθώς οι γυάλινες επιφάνειες θα δημιουργούσαν προβλήματα αντίχησης, ο υπόλοιπος χώρος αντιμετοπίστηκε με τη χρήση πιο μαλακών και πιο ηχοαπορροφητικών υλικών (όπως στα διαχωριστικά των γραφείων, στο δάπεδο, κτλ.) με σκοπό να δημιουργηθεί ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον, μηδενίζοντας τους ήχους από μηχανήματα και περιορίζοντας στο ελάχιστο τον ακουστικό θόρυβο από τις ομιλίες και τα τηλεφωνήματα. Αποθηκευτικοί και δευτερεύοντες χώροι βρίσκονται κρυμμένοι πίσω από τους επενδεδυμένους με ξύλο τοίχους, αποφεύγοντας έτσι την οπτική φασαρία, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε ένα περιβάλλον εργασίας γεμάτο από γρήγορα εναλλασόμενες πληροφορίες.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: MALVI
Επίβλεψη: Γιώργος Μεσελίδης, πολ. μηχ.
Κατασκευές: Vordounas Hand Made
Αρχιτεκτονικός φωτισμός: Μιχάλης Γκουρογιάννης / Reflect Lights
Τοποθεσία: Μαρίνου Αντύπα 19, Πυλαία Θεσσαλονίκης
Συνολικό εμβαδό: 400 m²
Χρόνος μελέτης: 2014
Χρόνος κατασκευής: 2014
Φωτογραφίες: Giorgio Papadopoulos

Περιφέρεια: 
Κεντρική Μακεδονία