ktirio.gr

Βιομηχανικό κτίριο στη Μεταμόρφωση Αττικής

Tο κτίριο, εμβαδού 5.380 m², κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 10.298 m² στη βιομηχανική ζώνη της Mεταμόρφωσης Aττικής. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιελάμβανε χώρους υποδοχής και έκθεσης εμπορευμάτων, γραφεία, χώρους αποθήκευσης και διακίνησης των εμπορευμάτων και χώρους εξυπηρέτησης των εργαζομένων. Για το σχεδιασμό ελήφθησαν υπόψη η θέση των αποθηκών και των γραφείων, τα υλικά κατασκευής και οι παράμετροι για τη βιοκλιματική αντιμετώπιση του κτιρίου. Tο κτίριο οργανώθηκε σε δύο παράλληλες ζώνες, των γραφείων με τους δύο ορόφους και το υπόγειο και των αποθηκών. Ο φέρων οργανισμός είναι μεταλλικός και επικαλύπτεται από μεταλλικά πετάσματα, με θερμομόνωση πολυουρεθάνης 6 cm, διακοπτόμενα από πλαστικά διαφώτιστα, που ανοίγουν μηχανικά για αερισμό και φωτισμό των αποθηκών, αποφορτίζοντας από τη θερμότητα που συσσωρεύεται τους θερινούς μήνες. Το κτίριο είναι ανοιχτόχρωμο, ώστε να ελαχιστοποιείται η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας, και ταυτόχρονα να ενισχύεται ο φυσικός φωτισμός των χώρων. O τεχνητός φωτισμός μελετήθηκε έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη αποδοτικότητα και άνεση, και να αναδεικνύεται η γεωμετρία των χώρων, εσωτερικά και εξωτερικά.
Η όψη της ζώνης των γραφείων καλύπτεται από υαλοπετάσματα structural glazing, με ανοιγοπροβαλλόμενα ανοίγματα. Το υαλοπέτασμα, στην ευρύτερη περιοχή της εισόδου μετατρέπεται σε joint glazing, με ανοξείδωτα στηρίγματα στις άκρες των υαλοπετασμάτων (τύπου plannar). Η σκίαση της όψης επιτυγχάνεται με συστήματα οριζόντιων περσίδων αλουμινίου, ατρακτοειδούς διατομής, στρεπτών περί οριζόντιο άξονα. Η κίνησή τους ρυθμίζεται μηχανικά, με έλεγχο από αισθητήρες που παρακολουθούν την κίνηση του ήλιου, ώστε τελικά να ελέγχεται η ηλιακή πρόσοδος, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες. Στο προκήπιο, σε όλο το μήκος της όψης του κτιρίου, τοποθετήθηκε υπαίθρια δεξαμενή νερού, η οποία λειτουργεί αφενός μεν ως δεξαμενή πυρόσβεσης, αφετέρου δε παράγει εξατμιστικό δροσισμό του κτιρίου κατά τους θερινούς μήνες.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: R.C.TECH: Ν. Χαμηλοθώρης - Δ. Δουρίδα & Συνεργάτες
Διεύθυνση έργου: R.C.TECH - Β. Δουρίδας
Στατική μελέτη: Η. Γιαζλάς
Η/Μ μελέτη: Γραφείο Μηχανολόγων Αγγελίδη - Αξιώτου
Η/Μ επίβλεψη: Χ. Δρακούλης
Μελέτη φωτισμού: Διάθλασις - i Guzzini
Χρόνος κατασκευής: Iανουάριος - Δεκέμβριος 2001
Φωτογραφίες: Γ. Βρεττάκος

Περιφέρεια: 
Αττική