ktirio.gr

Ανακατασκευή διαμερίσματος σε χώρο ιατρείου

Το έργο αφορά ανακατασκευή υφιστάμενου διαμερίσματος 100μ² σε χώρο ιατρείου. Στα 100μ² συμπεριλαμβάνονται γραφείο ιατρού, χώροι θεραπειών, δωμάτιο μικροχειρουργικής και χώρος αναμονής. Με άξονα το υφιστάμενο στενόμακρο ίχνος του διαμερίσματος η κεντρική ιδέα σχεδιασμού στηρίχθηκε στη διαίρεση του χώρου σε στατικές και δυναμικές ζώνες, οι οποίες, ωστόσο, δε διαχωρίζονται πλήρως, αλλά διατηρούν ένα χωρικά ευέλικτο σύστημα.
Οι τρεις βασικές επιφάνειες, το δάπεδο, οι τοίχοι και η οροφή ενοποιούνται και  υλοποιούν την πρόθεση για ομογενοποίηση του χώρου. Η επιλογή των υλικών, αν και αρχικά διχάζει και δημιουργεί ένα αντιφατικό ατμοσφαιρικό περιβάλλον, ενισχύει τις έννοιες της γραμμικότητας, καθώς και του ελεύθερου χώρου. Στο πιο πάνω συμβάλλει και το γεγονός πως όλα τα λειτουργικά στοιχεία του χώρου, όπως τα έπιπλα, οι πάγκοι και οι αποθηκευτικές λύσεις αποτελούν μέρος ενός ενιαίου εσωτερικού τοπίου.
Θέση χωρικού ρυθμιστή παίρνει η χρήση του «τοίχου», ο οποίος διαχωρίζει, αλλά συγχρόνως δημιουργεί και νέες ζώνες. Μέσω διαφορετικών μεθόδων φωτισμού ενισχύεται η παρουσία του και, ταυτόχρονα, δημιουργείται η παράλληλη εμπειρία της συνεχούς κίνησης, καθώς και η αίσθηση του ανεξερεύνητου χώρου.

Στοιχεία έργου: 

Αρχιτεκτονική μελέτη: Gkotsis Serafimidou Architects
Παρουσίαση: Χρήστος Γκότσης
Θέση: Παγκράτι, Αθήνα
Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου
Ιδιοκτήτης: Athens Derma Clinic