ktirio.gr

Αναδιαμόρφωση ιατρείου στη Θεσσαλονίκη

Το ιατρείο του χειρουργού βρίσκεται επί της οδού Εθνικής Αμύνης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε παλαιά πολυκατοικία της δεκαετίας του ’60. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα ως επαγγελματικός χώρος, με κατάλληλες προσαρμογές που είχαν γίνει τη δεκαετία του ΄80. Κατά την ανάθεση του έργου στους αρχιτέκτονες, επιθυμία του ιατρού ήταν η πλήρης αναμόρφωση του συνόλου του ιατρείου με στόχο τη λειτουργική και αισθητική του αναβάθμιση, με βασική ιδέα τη δημιουργία ενός μοναδικού, τολμηρού αλλά και οικείου χώρου.
Οι μελετητές είχαν να αντιμετωπίσουν ένα μικρής κλίμακας έργο, με αρκετές τεχνικές δυσκολίες, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ανάγκες λειτουργίας ενός σύγχρονου ιατρείου, με πλήρη αλλαγή της εικόνας του. Ζητούμενο ήταν η πλήρης αξιοποίηση του διαθέσιμου χώρου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο επαγγελματικό περιβάλλον, που θα κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες του ιατρού και θα προσέφερε αναβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών σε ένα χώρο υψηλής αισθητικής.

Το ιατρείο αποτελείται από το χώρο εισόδου, το χώρο αναμονής των ασθενών, το γραφείο του ιατρού, το εξεταστήριο, ένα χώρο βοηθητικής χρήσης του ιατρού και ένα χώρο υγιεινής. Κατά το σχεδιασμό διατηρήθηκαν οι ζώνες κίνησης και η γενική οργάνωση των λειτουργιών των επιμέρους χώρων στους οποίες έγιναν επεμβάσεις και προσαρμογές. Στο χώρο εισόδου έγινε καθαίρεση τμήματος της παλαιάς τοιχοποιίας για την καλύτερη μετάβαση στο χώρο αναμονής. Καταργήθηκε τμήμα του κλειστού διαδρόμου προς τις βοηθητικές χρήσεις με την καθαίρεση τμήματος τοιχοποιίας. Στη θέση του παλαιού τοίχου σχεδιάστηκε ένα ξύλινο διαχωριστικό στοιχείο, από μασίφ οξιά τετράγωνης διατομής 4 cm με φινίρισμα από υψηλής ποιότητας βερνίκι, που παίζει κυρίαρχο ρόλο στο χώρο τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά. Ως κεντροβαρικό στοιχείο του σχεδιασμού, το ξύλινο διαχωριστικό οργανώνει τις ζώνες στάσης και κίνησης, οριοθετεί το χώρο αναμονής σε σχέση με την είσοδο του εξεταστηρίου και συμμετέχει στη μετάβαση από το δημόσιο στον πιο ιδιωτικό χώρο του ιατρείου. 

Στο χώρο του γραφείου του ιατρού καθώς και στο χώρο του εξεταστηρίου έγιναν σημειακές τροποποιήσεις με γνώμονα τη σωστή οργάνωση και λειτουργία του χώρου, των κινήσεων αλλά και της εργονομίας των επίπλων με την τροποποίηση των υφιστάμενων και σχεδιασμό νέου εξοπλισμού.
Στα σημαντικότερα τεχνικά ζητήματα προς επίλυση ήταν η ανακατασκευή του συνόλου του δαπέδου και η εξυγίανση του υποστρώματος με χρήση περλιτομπετόν και ρητινούχου αυτοεπιπεδούμενου τσιμεντοκονιάματος εξομάλυνσης δαπέδων, και η τοποθέτηση νέου δαπέδου λαμινέιτ επαγγελματικής χρήσης, με εκτυπωμένο μοτίβο παρκέ τρισάνιδης καρυδιάς σε έντονες αποχρώσεις ξύλου.

Στις υφιστάμενες τοιχοποιίες έγινε καθαίρεση των σαθρών στρωμάτων σοβά και βαφής, επιμελημένη εξυγίανσή, μόνωση και αδιαβροχοποίησή τους με αστάρι υψηλής τεχνολογίας και νέες βαφές με υψηλής ποιότητας πλαστικά και υδροχρώματα. Σημαντική απόφαση αποτέλεσε η διατήρηση του περιμετρικού γύψινου γείσου στο άνω μέρος της τοιχοποιίας και η συμπλήρωσή του, όπου αυτό απαιτήθηκε, καθώς και της κυρτής προσαρμογής των τοιχοποιιών με τις οροφές, ως αναφορά στα διαμερίσματα της δεκαετίας του ’60.
Όλες οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις αντικαταστάθηκαν με νέες, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις λειτουργικές ανάγκες του ιατρείου και τοποθετήθηκε νέο διακοπτικό υλικό σε λευκό χρώμα.

Τα παλαιά εξωτερικά κουφώματα αντικαταστάθηκαν με νέα, από PVC σε απόχρωση σκούρου ξύλου βελανιδιάς.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ακουστική απομόνωση των χώρων για την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας και του ιατρικού απορρήτου. Γι’ αυτό το λόγο μελετήθηκαν, κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν νέες ηχομονωτικές θύρες, από μασίφ ξυλεία με FDAC-50 (R’w=43dB), μεταξύ του χώρου αναμονής, του γραφείου και του εξεταστηρίου.Τα έπιπλα και ο εξοπλισμός του συνόλου των χώρων μελετήθηκαν και σχεδιάστηκαν από το Γραφείο 01. Επιλέχθηκαν τόσο με κριτήριο την εργονομία τους, την πλήρη εκμετάλλευση του χώρου αλλά και την αισθητική τους και κατασκευάστηκαν από μασίφ ξυλεία, κατά παραγγελία, ειδικά για το ιατρείο.

Η επιλογή των φωτιστικών σωμάτων οροφής και δαπέδου έγινε κατόπιν φωτοτεχνικής μελέτης ώστε το αποτέλεσμα του φωτισμού να είναι λειτουργικό, καθαρό, με μεταβάσεις και εντάσεις για τη σωστή ανάδειξη της γεωμετρίας του χώρου, των επίπλων, των υφών και των αποχρώσεων.
Βασικός στόχος της επέμβασης στο χώρο αποτέλεσε η δημιουργία ενός οικείου χώρου, γνώριμου, με αναφορές στην αρχική χρήση της κατοικίας του ’60, με την αισθητική των παρεμβάσεων να αποτελούν ένα γνώριμο λεξιλόγιο στους επισκέπτες του χώρου, δοσμένο με σύγχρονο τρόπο και ύφος. Αποφεύγοντας το κλασσικό και αυστηρό ύφος ενός ιατρείου χειρουργού, η νέα πρόταση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού -δανειζόμενη μόνο τη χρωματική παλέτα των χειρουργείων- είχε σα στόχο ανατρέψει με τολμηρό και ζεστό τρόπο την εικόνα του. Οι χώροι χαρακτηρίζονται από την καθαρότητα της φόρμας και τη χρήση μοντέρνων μορφολογιών και υλικών.

Διατηρούνται οι ζώνες κίνησης και λειτουργίας και επιδιώκεται η αρμονική συνύπαρξη αισθητικής, λειτουργίας και εργονομίας. Μέσω του σχεδιασμού και της επιλογής των υλικών, προσδίδεται η αυστηρότητα του ιατρικού χώρου σε συνδυασμό με τη ζεστή φιλοξενία της αίθουσας αναμονής και των λοιπών χώρων.
Ξύλο με λεπτομέρειες χρωμίου, απαλοί τόνοι μέντας, γκρι και μπλε, αντικείμενα διακόσμησης και έπιπλα σε τολμηρά και ζωντανά υφάσματα και χρώματα αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία, τα οποία σε συνδυασμό με ιδιαίτερα φωτιστικά δημιουργούν ένα άρτιο αισθητικά και λειτουργικά περιβάλλον.

 

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη - κατασκευή: ΓΡΑΦΕΙΟ 01 - Γιώργος Χρυσοχοϊδης, πολιτικός μηχανικός, Κώστας Σαράντης, αρχιτέκτονας, www.office01.gr
Ακουστική μελέτη: Γιώργος Χατζηγεωργίου, σύμβουλος ακουστικής
Tοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Eμβαδό ιατρείου: 70 m²
Xρόνος μελέτης: 2016
Xρόνος κατασκευής: 2016
Παρουσίαση: Κώστας Σαράντης, αρχιτέκτονας
Φωτογραφίες: Δημήτρης Νταγιαμάς