ktirio.gr

Πανελλήνιος φοιτητικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός επανασχεδιασμού της βάσης αγάλματος του Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως, στην Τρίπολη

Η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε στον πανελλήνιο φοιτητικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό επανασχεδιασμού της βάσης αγάλματος του Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως, στην Τρίπολη. Ο κύριος στόχος του διαγωνισμού ήταν η περαιτέρω  ανάδειξη της σημασίας του ιστορικού προσώπου και του αγάλματός του, καθώς και η σήμανση των οστών του Κολοκοτρώνη, με τον υπάρχοντα σχεδιασμό να θεωρείται ανεπαρκής και ατελής.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η πρόταση μας εκκινεί από την ιδέα της βύθισης της οστεοθήκης του Κολοκοτρώνη και τον σχηματισμό ενός χώρου αποκομμένου από την πλατεία με σκοπό την τίμηση και ανάδειξή τόσο του ιστορικού προσώπου όσο και των οστών του. Η συγκεκριμένη προσέγγιση προκύπτει από την ανάγνωση του εν λόγω ανδριάντα ως μνήματος προς τιμή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και την ανάγκη για δημιουργία ενός ανοιχτού ταφικού μνημείου.

Προκειμένου να παραχθεί η εν λόγω συνθήκη δημιουργούμε μια έντονη αναταραχή της επιφάνειας του εδάφους, με το τετράγωνο βάθρο του αγάλματος να σπάει σε 4 τρίγωνα τα οποία με τη σειρά τους ανασηκώνονται και φυτεύονται. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα ρήγμα περιτριγυρισμένο από φυτεμένες επιφάνειες το οποίο σχηματίζει έναν βυθισμένο χώρο πέριξ της βάσης του αγάλματος και της οστεοθήκης. Ο χώρος αυτός βρισκόμενος χαμηλότερα της στάθμης της πλατείας, με αυστηρά και ανυψωμένα όρια και στενές καταβάσεις απομονώνεται από το περιβάλλον του και στρέφεται προς την ρίζα του μνημείου. Εκεί τοποθετούνται τα οστά του ήρωα δημιουργώντας  ένα χώρο-ησυχαστήριο για την τίμηση του ιστορικού προσώπου.
Εντός του χώρου, η βάση του αγάλματος, παρότι από σκυρόδεμα στο σύνολο της, αποκτά μια  διπλή μεταλλική επιδερμίδα από οξειδωμένη λαμαρίνα. Αυτή λειτουργεί ως σύμβολο για τον τάφο του ανδρός, ο οποίος και καθίσταται πλέον ορατός στα σημεία εισόδου από το επίπεδο της πλατείας. Η ακριβής θέση των οστών βρίσκεται στην πίσω μεριά της βάσης του αγάλματος και σηματοδοτείται από την συνάντηση της σχισμής που διατρέχει κατακόρυφα το σύνολο της βάσης και της επιφάνειας από οξειδωμένη λαμαρίνα.
Η βάση, επανασχεδιασμένη ως ένα καθαρό πρίσμα από οπλισμένο σκυρόδεμα αφήνεται μαζί με το άγαλμα να ξεπροβάλλει καθαρή από το  κενό που αφήνουν οι σπασμένες τριγωνικές επιφάνειες. Ως συνέπεια το μνημείο παύει να εδράζεται στο επίπεδο της πλατείας αλλά αντίθετα δίνεται η αίσθηση της γέννησης του αγάλματος από την ίδια τη γη. Εγκαθιδρύεται έτσι μια νέα συνθήκη  όπου το μνημείο ως τοπόσημο έρχεται να επικοινωνήσει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το δέσιμο του ιστορικού προσώπου με τον τόπο και την πόλη της Τρίπολης.
 

Στοιχεία έργου

ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ
Σιγάλας Φοίβος
Πάστρα Ελεάνα
Βρανά Κυριακή
Γκιόκας Παναγιώτης
ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Νοέμβριος 2017