ktirio.gr

Ελληνική διάκριση σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στη Νορβηγία

Μία διάκριση σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για μια ελληνική συμμετοχή (SPARCH Athens) σε συνεργασία με ένα νορβηγικό γραφείο (Meinich Architekter Oslo) για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Kristiansand της Νορβηγίας. Από 101 συμμετοχές πολύ υψηλού επιπέδου, η επιτροπή επέλεξε 6 συμμετοχές για την επόμενη φάση του διαγωνισμού, 3 ισότιμες συμμετοχές (μία από τις οποίες η ελληνική/νορβηγική συμμετοχή) για διάκριση / εξαγορά λόγω "πολύ σημαντικής συνεισφοράς των ιδεών τους στον διαγωνισμό" και 3 ακόμη συμμετοχές για εύφημο μνεία χωρίς αποζημίωση.
Ο τίτλος της πρότασης: "activate,  generate,  integrate!" ακούγεται σαν προτροπή: "ενεργοποίησε, δημιούργησε, ενσωμάτωσε!". Και αυτό γιατί, ο διαγωνισμός έθετε το ερώτημα με τι τρόπο να μετατρέψει κανείς το βιομηχανικό χώρο ενός σιλό σιτηρών σε μουσείο σύγχρονης τέχνης και ταυτόχρονα, με τι τρόπο να "κινητοποιήσει" κανείς την περιοχή, πως να τη συνδέσει με το κέντρο της πόλης, πως να χρησιμοποιήσει την τέχνη και το δημόσιο χώρο για να δημιουργήσει κεντρικότητα.
Στο αστικό επίπεδο επομένως εστίασαν στο πως να ενεργοποιήσουν την περιοχή και να δημιουργήσουν μια αστική πλατεία με πυκνότητα χρήσης, ενώ στο αρχιτεκτονικό επίπεδο στόχος ήταν να μετασχηματιστεί το σιλό σε μουσείο μοντέρνας τέχνης αναδεικνύοντας την δομή του, δημιουργώντας πολλαπλές χωρικές εμπειρίες και ενσωματώνοντας την μαγεία του φυσικού φωτός με την τέχνη και την αρχιτεκτονική.
Το μουσείο που σχεδιάστηκε είναι ένα υβρίδιο: κάποτε βιομηχανικός χώρος και τώρα χώρος τέχνης. Οι πύργοι του σιλό γίνονται εσωτερικό αίθριο και γεμίζουν με φως και κίνηση. Γέφυρες σε διαφορετικά επίπεδα διασχίζουν τον χώρο, η κίνηση πολυεπίπεδη, το φως από ψηλά, Οι δύο νέες προσθήκες συνομιλούν με το υπάρχον. Πότε δυναμικά: η οριζόντια μπάρα ισορροπεί στην πλευρά προς την θάλασσα και με μεταλλική επένδυση / καθρέφτη αντανακλά το δυτικό φως, πότε χαμηλόφωνα: η «αιθέρια» φτιαγμένη από ημιδιαφανές καμπύλο γυαλί νέα προσθήκη ορίζει το μέτωπό του μουσείου προς την πλατεία. Μια μεγάλη πύλη ενώνει την πλατεία με το νερό, ενώ στο δώμα οι ημιδιάφανες απολήξεις των πύργων του σιλό δίνουν άνοιγμα στον ορίζοντα και φέρνουν φως στο εσωτερικό αίθριο.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Partners in charge: Ρένα Σακελλαρίδου (SPARCH), Ragnhild Torsteinsrud-Smith (Meinich Arkitekter).
Αρχιτέκτονες: Ρ.Σακελλαρίδου, R.Torsteinsrud-Smith, Μ.Παπανικολάου.
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Α.Γεωργιάδης, Ν.Τσομπίκου, Ν.Απέργης, Α.Βερτεούρη, Π.Τσόγκας, Α.Βασιλείου, Χ.Θεοδωρόπουλος, Ι.Κλωνή, Γ.Παπανικολάου, N. Bongard, E. Serenko.
Φοιτητές αρχιτεκτονικής: Γ.Αποστολόπουλος, Θ.Σάνδρος, Κ.Βενιέρης.
Φωτισμός: Ελευθερία Ντεκώ.