ktirio.gr

Διεθνής διαγωνισμός "Βιβλιοθήκη πανεπιστημίου Graz, Αυστρία", 2o βραβείο

Η σχέση μεταξύ της πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Γκρατς και της πανεπιστημιούπολης επαναπροσδιορίζεται μέσω της νέας, ‘αιωρούμενης’ επέκτασης. Η πρόταση συνιστά ένα δυναμικό σταυροδρόμι τεσσάρων προγραμματικών ‘αγκυρών’ και δυο γραμμικών αξόνων - της νέας, πεζοδρομημένης  «Universitäts Strasse» και του «Nexus», του νέου πυρήνα του Πανεπιστημίου.
Η πρόταση επαν-αποκαλύπτει το νεοκλασικό κτήριο της βιβλιοθήκης, έργο του 1890 -με τις επακόλουθες παρεμβάσεις επ’ αυτού- και αναδιοργανώνει τα προγράμματα σε ένα συνεκτικό, ευέλικτο και φιλικό προς τον χρήστη σύνολο. Το νέο κτήριο στο επίπεδο του εδάφους συνδέει τα βασικά προγράμματα: ένα αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων, την είσοδο της βιβλιοθήκης, το πανεπιστημιακό αρχείο και το κέντρο εξυπηρέτησης φοιτητών μαζί με περισσότερα από 1.000m² ενδιάμεσων ευέλικτων χώρων ως εκθεσιακές και καθιστικές ζώνες.
Η νεοκλασική δομή της βιβλιοθήκης παραμένει ο πυρήνας της ανακαινισμένης διώροφης οργάνωσης και χωρικής λογικής. Η πρόσβαση πραγματοποιείται στο piano nobile όπως και στην αρχική δομή. Η κατακόρυφη κυκλοφορία οργανώνεται στις πλαισιωμένες από βιβλία πτέρυγες και οδηγεί στο άνω επίπεδο της βιβλιοθήκης. Στα + 7,30 m, οι άνετοι, διπλού ύψους χώροι δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο ανάγνωσης και εργασίας. Ανάμεσα στο παλιό και το νέο, η αντίληψη του χρήστη ‘περιφέρεται’ ανεμπόδιστη ανάμεσα στις ‘εσωτερικές’ πλέον όψεις και τις πανοραμικές απόψεις των γύρω.

Η τέταρτη όψη του κτηρίου είναι η οροφή του, μια νέα, διαφώτιστη κατασκευή από μεμβράνες οροφής ως αναφορά στην υάλινη επιστέγαση του υφιστάμενου κεντρικού αναγνωστηρίου, συνδιαλλαγή με το πλαίσιο και ρυθμιστής του φυσικού φωτός.
Η βιώσιμη χρήση υλικών, πόρων, μηχανολογικών συστημάτων εξασφαλίζει κτηριακή βιωσιμότητα και ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα.

Στοιχεία έργου

Στοιχεία έργου: 2o βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό
Ομάδα έργου: Stephan Buerger, Δήμητρα Κατσώτα, Μαρία Χασιώτη, Γιώργος Κουράκος, Johannes Linhart, Κλέλια Σίσκα
Αναθέτουσα αρχή: BIG
Πρόπλασμα: Taras Diachun
Χρονολογία: 2015
Τοποθεσία: Graz, Αυστρία
Επιφάνεια: 13.413 m²