"Διάφανη Κατοικία" - Ριζική ανακατασκευή αγροικίας

Πρόκειται για ένα ισόγειο εμβαδού 75 m² και υπόγειο 35 m². Το κτίριο αποτελεί ριζική ανακατασκευή αγροικίας, από την οποία διατηρήθηκε ο σκελετός του υπογείου και στοιχεία του ισογείου.
Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα  χαρακτηρίζεται από τη διαφάνεια, ώστε το πράσινο περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται να γίνεται αντιληπτό στο μέγιστο βαθμό και από  το εσωτερικό του χώρου. Αυτό επιτεύχθηκε με την προσθήκη μεταλλικού σκελετού και ενεργειακού υαλοστασίου.
Λόγω του προσανατολισμού, ο οποίος και μελετήθηκε, ο ήλιος δε χτυπάει σε καμία ώρα της ημέρας απευθείας στο εσωτερικό του ισογείου, το οποίο όμως παραμένει ευχάριστα διαυγές συνεχώς.  Τις απογευματινές- βραδινές ώρες η κατασκευή αναδεικνύεται περισσότερο , καθώς τονίζεται ο διαφώτιστος χαρακτήρας της.
Τα υπάρχοντα στοιχεία: υπόγειο, η τυφλή πλευρά  και το υπνοδωμάτιο του ισογείου επενδύθηκαν με μεταλλικό panel. Στο υπνοδωμάτιο επίσης δημιουργήθηκε και ένας ηλιακός χώρος για διάβασμα, με θέα τα πυκνά δέντρα.
Συνολικά το κτίριο είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανολογικά συστήματα, τα οποία ελέγχουν κεντρικά θέρμανση-ψύξη, ηλεκτρολογικά, φωτισμούς κτλ. Ενεργειακά επίσης είναι εξοπλισμένο με αντλία θερμότητας, θερμομόνωση και τριπλά κρύσταλλα, ώστε το ενεργειακό του αποτύπωμα να είναι πολύ χαμηλό.

Στοιχεία έργου

Μελέτη-επίβλεψη: d_code ARCHITECTS
Τοποθεσία: Αττική, Ελλάδα
Ολοκλήρωση: 2017
Φωτογραφίες: Χρήστος Κοντσαλούδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαμόρφωση χώρου συνεδριάσεων σε εταιρεία τεχνολογίας στο Παλαιό Φάληρο

Διαμόρφωση χώρου συνεδριάσεων σε εταιρεία τεχνολογίας στο Παλαιό Φάληρο

Ο χώρος συνεδριάσεων και συνάντησης εταιρείας τεχνολογίας στο Π. Φάληρο σχεδιάστηκε σε υφιστάμενο ενιαίο χώρο. Με ένα συμπληρωματικό λειτουργικό διάγραμμα των κάτω επιπέδων επιμερίστηκαν στο ανώτατο επίπεδο οι τρείς βασικές…

"Villa Nisso" επέκταση και ανακαίνιση κατοικίας στη Ρόδο

Πρόκειται για την επέκταση και ανακαίνιση κατοικίας πολυτελούς διαβίωσης, Villa Nisso, στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου.Η απαίτηση των ιδιοκτητών εξαρχής ήταν να δοθεί μια εντελώς νέα και διαφορετική ταυτότητα η…
Μετατροπή παλαιού βιομηχανικού κτιρίου σε αρχιτεκτονικό γραφείο & χώρο εκθέσεων στην Πάτρα

Μετατροπή παλαιού βιομηχανικού κτιρίου σε αρχιτεκτονικό γραφείο & χώρο εκθέσεων στην Πάτρα

Σχεδόν στην καρδιά της Πάτρας, λίγα μέτρα πιο κάτω από τον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων, επί της οδού Τσαμαδού, ένα παλαιό βιομηχανικό κτίριο του 1910, μετατρέπεται σε νέο αρχιτεκτονικό γραφείο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.