ktirio.gr

Αποκατάσταση κατοικίας στην πόλη της Χίου

Σε μία από τις εμπορικές οδούς της πόλης της Χίου, αποκαθίσταται και επισκευάζεται παλαιό διώροφο κτίριο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με χρήση καταστήματος ένδυσης στο ισόγειο και κατοικίας στον όροφο. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούν τόσο το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό του ιδιόκτητου κτίσματος, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του γνωρίσματα και υλικά κατασκευής του και περιγράφονται παρακάτω:

  •  Αποκατάσταση και επαναχρωματισμός των ξύλινων κουφωμάτων όλων των ανοιγμάτων.
  •  Σκλήβωμα και συντήρηση του πέτρινου τμήματος του ισογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες γκρι πέτρες, τουρκικής προέλευσης, οι οποίες στηρίζουν τα τοξωτά τμήματα του ισογείου.
  •  «Καθαρισμός» με αμμοβολή και επανατοποθέτηση στην αρχική τους θέση, των μασίφ σιδερένιων τμημάτων των φουρουσιών και κιγκλιδωμάτων, του μοναδικού εξώστη του κτιρίου, καθώς και των διακοσμητικών σιδεριών, οι οποίες επανατοποθετούνται στα τοξωτά τμήματα των ανοιγμάτων της όψης ισογείου.
  •  Τέλος, δίνεται έμφαση στον αρχιτεκτονικό, εξωτερικό (θερμό) φωτισμό του κτιρίου τονίζοντας την καθετότητά του, τόσο από χαμηλά με την χρήση χωνευτών σποτ, όσο και από ψηλά με εξωτερικά σποτ στενής δέσμης φωτός. Χρήση ταινίας led, εντός στεγανού καναλιού χρησιμοποιείται στα ανοίγματα του ορόφου, προσφέροντας έναν ιδιαίτερο και ήπιο φωτισμό.

Η κατοικία ακολουθεί την αρχική οργάνωση της κάτοψης ορόφου του κτιρίου. Το ξύλινο κλιμακοστάσιο από το ισόγειο, καταλήγει σ’ έναν επιμήκη διάδρομο στον όροφο όπου εκατέρωθεν του, συναντώνται οι λειτουργίες της κατοικίας. Ο κεντρικός διάδρομος που αποτελεί και τον κύριο άξονα κίνησης, καταλήγει στο λουτρό. Από την μία πλευρά του τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης, που αποτελούνται από έναν ενιαίο χώρο κουζίνας – τραπεζαρίας – καθιστικού και ένα γραφείο. Από την άλλη πλευρά του διαδρόμου είναι τοποθετημένες εν σειρά οι χώροι ύπνου της κατοικίας.
Η εσωτερική πλευρά των εξωτερικών, περιμετρικών, λίθινων τοιχοποιιών συντηρείται και σκληβώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της.
Λόγω κακής κατάστασης του υφισταμένου ξύλινου δαπέδου, αυτό επισκευάζεται στα σημεία που έχρηζαν άμεσης αποκατάστασης και πάνω από αυτό τοποθετείται δάπεδο laminate, σε παλαιωμένο στυλ. Η νέα κουζίνα της κατοικίας, κατασκευάζεται εκ νέου από ντόπιο ξυλουργό με Rustic χαρακτήρα, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα. Η τοποθέτηση του φούρνου και των εστιών γίνεται στο τμήμα αυτό, όπου αρχικά ήταν τοποθετημένος ο ξυλόφουρνος της κατοικίας, στη λεγόμενη «φουφού», σύμφωνα με τους ντόπιους. Γίνεται χρήση γυψοσανίδας για την διαμόρφωση των τελικών οροφών με σκοπό την ενσωμάτωση του φωτισμού σε αυτές, με την χρήση ταινίας led αλλά και χωνευτών spot. Βασικές εσωτερικές θύρες, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα το μεγάλο ύψος τους, επισκευάζονται, επαναχρωματίζονται και τοποθετούνται στην αρχική τους θέση.
Έπιπλα, διακοσμητικά στοιχεία και υφάσματα προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης, συνυπάρχουν εναρμονισμένα με τον ιδιαίτερο και παραδοσιακό χαρακτήρα του κτίσματος, αναβιώνοντας λίγο από την παλαιά του αίγλη…

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Λευτέρης Μαρτάκης – Αρχιτέκτων Μηχανικός
Φωτογραφίες: CHRIS GOUBERIS photography