ktirio.gr

Αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση πρόσοψης κτιρίου γραφείων

Η μελέτη είχε ως αντικείμενο την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση της πρόσοψης κτιρίου, που βρίσκεται στην οδό Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Η ανέγερση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1980.
Tο οικόπεδο, έκτασης 508 m², είναι πολυγωνικό, έχει πρόσοψη με νοτιοδυτικό προσανατολισμό στην οδό Πολυτεχνείου, ενώ οι υπόλοιπες πλευρές συνορεύουν με άλλα οικόπεδα. Το κτίριο είναι οκταώροφο με τους δύο τελευταίους ορόφους σε εσοχή, ενώ το ισόγειο βρίσκεται σε υποχώρηση, διαμορφώνοντας στοά κατά μήκος της πρόσοψης που συμπεριλαμβάνει και την κεντρική είσοδο. Οι χρήσεις που στεγάζονται στο κτίριο είναι κατά κύριο λόγο γραφεία στους ορόφους και καταστήματα στο ισόγειο.
Η αρχική πρόσοψη έφερε υαλοπετάσματα σε όλα τα επίπεδα, πλην του ισογείου και των δύο εσοχών, του 7ου και 8ου ορόφου. Το μεγαλύτερο τμήμα του υαλοπετάσματος ήταν σταθερό, εκτός από ορισμένα ανοιγοανακλινόμενα τμήματα.
Η παλαιότητα και η φθορά του υαλοπετάσματος της πρόσοψης αλλά και οι δυσμενείς συνθήκες στους εσωτερικούς χώρους λόγω υπερθέρμανσης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, έκαναν επιτακτική την ανάγκη αποκατάστασης της πρόσοψης αφενός για λόγους ασφάλειας και αφετέρου για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.
Η αρχιτεκτονική προσέγγιση βασίστηκε σε δύο κυρίαρχους άξονες:
– στη δημιουργία ενός πιο περίκλειστου κελύφους για τον περιορισμό των ενεργειακών απωλειών και
– στη δημιουργία μια σύγχρονης μορφολογικής πρότασης που βασίζεται στην ανάδειξη της συμμετρίας και της λιτής γεωμετρίας του φέροντος οργανισμού.
Κεντρική ιδέα των μελετητών ήταν η δημιουργία μιας μεταβλητής επιδερμίδας στο κτίριο, που θα τροποποιείται ανάλογα με τις ανάγκες των χώρων και των χρηστών. Η εξαιρετική θέα προς το λιμάνι, ο δυσμενής δυτικός προσανατολισμός και ειδικές ανάγκες για φυσικό φωτισμό στους χώρους γραφείων αποτέλεσαν τις βασικές παραμέτρους που έπρεπε να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό και να κατευθύνουν την τελική επίλυση.
Στην νέα πρόταση η πρόσοψη αποκτά ένα νέο κέλυφος - επιδερμίδα, σε απόσταση 40 cm από τα δομικά στοιχεία του κτιρίου, δημιουργώντας ένα σύστημα καννάβου με ισοδύναμα οριζόντια και κατακόρυφα στοιχεία που διαμορφώνουν τα ανοίγματα. Το νέο κέλυφος δημιουργεί ικανό βάθος στα ανοίγματα, αφενός για να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον παιχνίδι σκιάσεων και αφετέρου για να πλαισιωθούν κατάλληλα τα νέα συστήματα σκίασης των ανοιγμάτων.
Βασική επιλογή των μελετητών ήταν η διατήρηση του μεγάλου ύψους των ανοιγμάτων για την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού φυσικού φωτισμού στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων αλλά και της απρόσκοπτης θέας προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Για την ηλιοπροστασία των μεγάλων ανοιγμάτων επιλέχθηκε η λύση των περσιδωτών πετασμάτων από κορμούς μπαμπού που εξασφαλίζουν την απαραίτητη σκίαση από το δυσμενή δυτικό προσανατολισμό και δίνουν την δυνατότητα της εύκολης μετακίνησής τους ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών. Οι τυχαίες αλλαγές των θέσεων των σκιάστρων δημιουργούν μια συνεχώς μεταβαλλόμενη όψη, που πέρα από το σκηνογραφικό της χαρακτήρα αποτελεί και ιδανική συνθήκη για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κλιματικών συνθηκών.
Το νέο κέλυφος της πρόσοψης κατασκευάζεται από μεταλλικό σκελετό και επένδυση τσιμεντοσανίδας με γκρι απόχρωση. Ενδιάμεσα τοποθετείται ικανό στρώμα θερμομόνωσης και υγρομόνωσης για τη βέλτιστη προστασία του κτιρίου. Δημιουργούνται τρεις κατακόρυφες στήλες εσοχών, στα ανοίγματα των οποίων τοποθετούνται σε υποχώρηση νέα διπλά θερμομονωτικά κουφώματα. Οι εσοχές στον κεντρικό άξονα της πρόσοψης φέρουν σταθερά σκίαστρα, ενώ στις υπόλοιπες εσοχές τα σκίαστρα είναι επάλληλα συρόμενα, αναρτημένα από την οροφή. Τα σκίαστρα κατασκευάζονται από πλαισιωτές κατασκευές αλουμινίου με περσίδες από μπαμπού διατομής 55 - 65 mm. Οι περσίδες των μπαμπού είναι τοποθετημένες ανά ικανά διαστήματα, ώστε να μη διακόπτουν τη σχέση του εσωτερικού με το εξωτερικό χώρο αλλά και την απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα.
Στο επίπεδο του ισογείου, ακολουθείται η ίδια λογική αντιμετώπισης των χώρων. Η οροφή της στοάς επενδύεται με τσιμεντοσανίδα χρώματος γκρι και η μεσαία στήλη των δοκίδων μπαμπού εισάγεται στην οροφή της στοάς, σηματοδοτώντας την είσοδο του κτιρίου. Με στοιχεία μπαμπού επενδύονται και oi κατακόρυφες επιφάνειες στο χώρο της εισόδου, ενσωματώνοντας επιμήκη φωτιστικά στοιχεία μεταξύ των περσίδων από μπαμπού. Η χρήση του μπαμπού και στους εσωτερικούς χώρους στοχεύει στην ενιαία προσέγγιση της πρόσοψης και της εισόδου και τη φυσική συνέχεια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
Η επιλογή των χρωμάτων και των υλικών έγινε με γνώμονα την ήπια ένταξη του κτιρίου στον περιβάλλοντα αστικό ιστό, την ανάδειξη του οικολογικού του χαρακτήρα και τις μειωμένες ανάγκες συντήρησης.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη - Κατασκευή: Π. Μακρίδης + Συνεργάτες Α.Ε.
www.pmakridis.com
Τοποθεσία: Οδός Πολυτεχνείου 31, Θεσσαλονίκη

Περιφέρεια: 
Κεντρική Μακεδονία