Κρίσιμες περιοχές δομικών στοιχείων

Ο Ελληνικός Κανονισμός Οπλισμένου Σκυροδέματος χαρακτηρίζει ως κρίσιμες τις περιοχές δοκών, υποστυλωμάτων και τοιχίων, στις οποίες απαιτείται ειδική κατασκευαστική διαμόρφωση της όπλισής τους. Στις κρίσιμες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό οπλισμού και πύκνωση του οπλισμού περίσφιγξης. 

Δοκοί.Ως κρίσιμη περιοχή σε μία δοκό θεωρείται η απόσταση από τις παρειές στήριξης της δοκού σε υποστύλωμα ή τοιχίο με μήκος ίσο με δύο φορές το ύψος της δοκού. Επίσης κρίσιμη θεωρείται και η περιοχή που βρίσκεται εκατέρωθεν σημείου επιβολής μεγάλου συγκεντρωμένου φορτίου.
Υποστυλώματα. Κρίσιμες περιοχές θεωρούνται:
α.Οι ακραίες περιοχές του υποστυλώματος επάνω και κάτω από τους κόμβους, σε απόσταση από την παρειά του κόμβου, η οποία είναι ίση με το μεγαλύτερο από:
i. το 1/5 του καθαρού ύψους ορόφου,
ii. τη μεγαλύτερη διάσταση της διατομής
του στύλου,
iii. 600 mm.
β.Όταν υπάρχει τοίχος από τη μια πλευρά του υποστυλώματος, τότε όλο το μήκος θεωρείται κρίσιμο. Το ίδιο ισχύει και για τα γωνιακά υποστυλώματα, τα οποία έχουν έναν τοίχο από τη μία πλευρά τους. Επίσης όταν ένα υποστύλωμα έχει από τη μία ή και από τις δύο πλευρές τοίχο, ο οποίος δεν εκτείνεται σε όλο το ύψος του ορόφου, τότε όλο το μήκος του στύλου θεωρείται κρίσιμο.
γ. Όταν το υποστύλωμα συνδέεται με τοιχίο σε μέρος του ύψους του, τότε κρίσιμο θεωρείται το υπόλοιπο του ύψους.
Τοιχία. Ως κρίσιμη περιοχή τοιχίου θεωρείται το τμήμα του τοιχίου μέχρι ύψους τουλάχιστον ίσου με το μέγιστο του μήκους του τοιχίου ή του 1/6 του συνολικού του ύψους.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Βαφές εξωτερικών επιφανειών

Βαφές εξωτερικών επιφανειών

• Bαφή εμφανούς σκυροδέματος H υγρασία της επιφάνειας πρέπει να μην υπερβαίνει το 5%. H επιφάνεια καλύπτεται με τρεις διαδοχικές στρώσεις: στρώση πρόσφυσης (στόκος), στρώση προεργασίας (αστάρι) και τελική στρώση…
Αποκατάσταση ρωγμών αποκόλλησης στην περίπτωση διασταυρούμενων τοίχων

Αποκατάσταση ρωγμών αποκόλλησης στην περίπτωση διασταυρούμενων τοίχων

Στην περίπτωση αποκόλλησης διασταυρούμενων τοίχων η αντοχή της τοιχοποιίας αποκαθίσταται μέσω περίσφιξης. Συνήθης τρόπος αποκατάστασης ρωγμών, όταν δεν υπάρχει μεγάλη αποδόμηση της τοιχοποιίας, είναι η προσθήκη χαλύβδινων ελασμάτων συρραφής.Η πορεία…
Κατασκευές από δομικό γυαλί

Κατασκευές από δομικό γυαλί

Οι κατασκευές από δομικό γυαλί σε οροφές παρέχουν μία γυάλινη επιφάνεια χωρίς ορατούς αρμούς από μεταλλικά ή άλλα στοιχεία. Χρησιμοποιείται γυαλί υψηλής αντοχής, χαμηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο, που προσφέρει μία…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.