Βασικές αρχές σήμανσης χώρων

Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες σημάτων που απαιτούνται σε ένα κτίριο:
•  Τα πληροφοριακά σήματα, που παρέχουν πληροφορίες για την οργάνωση των χώρων ενός κτιρίου: θέσεις διάφορων τομέων, χάρτες επισήμανσης της θέσης του επισκέπτη κ.ά.
•  Τα σήματα διεύθυνσης, που δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος με επαναλαμβανόμενα βέλη ή λωρίδες βαμμένες ή κολλημένες στο δάπεδο.
•  Τα σήματα αναγνώρισης, που δηλώνουν τον αριθμό και την ονομασία μιας αίθουσας, τους χώρους υγιεινής, τους τηλεφωνικούς θαλάμους κ.ά.
•  Οι ενδείξεις εξόδου και ασφάλειας, που δηλώνουν τις εξόδους κινδύνου, τα κλιμακοστάσια, τις πυροσβεστικές φωλιές.
H σήμανση πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος και τη χρήση των κτιρίων.
•  Σταθμοί μεταφορικών μέσων. Σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, μετρό ή τραμ η σήμανση είναι καλό να είναι λιτή, ακριβής και να καθορίζει πλήρως τη διαδρομή προς το επιθυμητό σημείο.
•  Μουσεία και χώροι ψυχαγωγίας. Σ’ αυτούς τους χώρους ο επισκέπτης καλείται συνήθως να κινηθεί σχετικά ελεύθερα, οι ρυθμοί είναι αργοί και τα μέσα σήμανσης μπορούν να λειτουργούν με περισσότερη φαντασία. Εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε είδους υλικά και τρόποι σήμανσης.
•  Κτίρια γραφείων. Στο χώρο της υποδοχής οφείλει να γίνεται κατανοητή η χωροθέτηση των διαφόρων διευθύνσεων και τομέων της επιχείρησης. Ευαίσθητο σημείο αποτελούν τα σημεία διασταύρωσης των μόνιμων χρηστών των κτιρίων με τους επισκέπτες. Oι δεύτεροι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να οδηγούνται στον προορισμό τους, χωρίς να ενοχλούν τους εργαζόμενους και χωρίς να καταλήγουν σε χώρους που δεν τους αφορούν.
•  Νοσοκομεία. Τα χρώματα και οι τόνοι που χρησιμοποιούνται είναι καλό να είναι ήρεμοι και η πληροφόρηση να είναι σαφής για τη λειτουργία κάθε αίθουσας και την απαγόρευση ή όχι της εισόδου τρίτων. Καθώς πολλοί επισκέπτες και μόνιμοι συνεργάτες, αφού εισέλθουν στο κτίριο, κινούνται μέσα σ’ αυτό, απαιτείται λεπτομερής πληροφόρηση σε πολλές θέσεις με βασικό σημείο αναφοράς τους ανελκυστήρες.
•  Πολυώροφα κτίρια. Σε πολυώροφα κτίρια, όπου υπάρχουν ανελκυστήρες, επιβάλλεται να υπάρχει και ένα πλήρες σύστημα πληροφόρησης για τις λειτουργίες του κάθε ορόφου. Στην είσοδο των ανελκυστήρων τοποθετείται αναλυτική περιγραφή του σχεδιαγράμματος κάθε ορόφου και στο εσωτερικό του θαλάμου "τηλεγραφική" ενημέρωση.
•  Δρόμοι και εξωτερικοί χώροι. Mεγάλα και ευκρινή σήματα, κατάλληλα φωτισμένα, τα οποία μπορούν εύκολα να ανανεώνονται είναι απαραίτητα για τη σήμανση δρόμων και γενικά υπαίθριων χώρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Bελτίωση εσωκλίματος γραφείων με φυσικό τρόπο

Bελτίωση εσωκλίματος γραφείων με φυσικό τρόπο

Στους κτιριακούς χώρους ιδιαίτερη σημασία αποκτά η θερμική ενέργεια που συνδέεται άμεσα με το φως, είτε εκλύεται κατά την εκπομπή του (τεχνητός φωτισμός) είτε προκύπτει κατά την επαφή του με…
Μεταθετά ελαφρά χωρίσματα

Μεταθετά ελαφρά χωρίσματα

Ως ελαφροί διαχωριστικοί τοίχοι ορίζονται στο πρότυπο DIN 4103 οι μη φέροντες, με βάρος μέχρι 150 kg/m³. Δίνεται έμφαση στην ικανότητά τους να αναλαμβάνουν φορτία που επιδρούν στην επιφάνειά τους…
Κατασκευή καμπύλου τοίχου με μεταλλικό σκελετό

Κατασκευή καμπύλου τοίχου με μεταλλικό σκελετό

Για την κατασκευή καμπύλων τοίχων με τη χρήση γυψοσανίδων, χρησιμοποιούνται εύκαμπτοι μεταλλικοί στρωτήρες και ορθοστάτες, οι οποίοι τοποθετούνται σε μικρές αποστάσεις (συνήθως ανά 30 cm). Επάνω στο σκελετό στερεώνονται είτε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.