ktirio.gr

ktirio.gr > Ενημερωση

Αποτελέσματα του διαγωνισμού "WWF GreenSpaces"

 Ένας πρωτότυπος φοιτητικός διαγωνισμός αρχιτεκτονικής που διοργάνωσε το WWF Ελλάς με τη συνεργασία και την επιστημονική στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος WWF-Καλύτερη Ζωή, μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής του το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που ανακοινώθηκαν σήμερα απέδειξαν ότι οι φοιτητές της χώρας είναι γεμάτοι με φαντασία και φρέσκες ιδέες και ότι η δημιουργία ή η ανάπλαση των δημόσιων πράσινων χώρων μπορεί να γίνει με ευρηματικότητα και χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης.

Φοιτητές από Αρχιτεκτονικές Σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πάτρας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης κατέθεσαν συνολικά 27 προτάσεις - συμμετοχές. Ειδική κριτική επιτροπή βράβευσε τις τρεις καλύτερες προτάσεις με χρηματικά έπαθλα ενώ απένειμε τιμητικό έπαινο σε άλλες εφτά συμμετοχές.

Α' Βραβείο 

  
Το σύγχρονο ελληνικό αστικό τοπίο χαρακτηρίζεται από την έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων δημόσιων χώρων. Οι αδόμητοι χώροι των αστικών κέντρων μετατρέπονται σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης, εντείνοντας τη χρήση των αυτοκινήτων- ή παραμένουν βουβά ερείπια, αποκομμένα από τον αστικό ιστό. Το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας αποτελεί μία οξεία έκφανση του γενικευμένου φαινομένου, που εντείνει την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Στόχο της πρότασης αποτελεί η διαμόρφωση στρατηγικής ανασχεδιασμού υπαίθριων χώρων στάθμευσης σε πράσινους δημόσιους χώρους, ανοικτούς στην πόλη και τους κατοίκους, που υποδέχονται την ανάπαυση, την αναψυχή, το παιχνίδι και τη χαλάρωση. Η προσπάθεια ενοποίησης δύο αντικρουόμενων χρήσεων (χώρος στάθμευσης, δημόσιος πράσινος χώρος) απαιτεί τον αμοιβαίο συμβιβασμό των δύο. Η ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την απόδοση ενός πράσινου χώρου στους κατοίκους απαιτεί λιτές ευκρινείς συνθετικές επιλογές και νομοθετική απλότητα.
Επιχειρήθηκε η επιλογή ενός δικτύου αδόμητων χώρων διαφορετικής τυπολογίας (δύο χώροι στάθμευσης που συνδέονται μέσω ενός πεζοδρόμου), στην περιοχή της πλατείας Βάθης. Ο προτεινόμενος σχεδιασμός ανταποκρίνεται τόσο στην ανάγκη για επαναληψιμότητα σε ποικίλα τυπικά αστικά κενά, όσο και στην απαίτηση του χαμηλού κόστους υλοποίησης και συντήρησης. Η χωροθέτηση των γηπέδων και η σύνδεσή τους με τον πεζόδρομο επιτυγχάνεται μέσω της διαγώνιας χάραξης, η οποία ενισχύει την απλότητα της λύσης, επιτελεί ρόλο ενοποιητικό, σαφή, ορισμένο και ενσωματώνει το βατό στέγαστρο. Η διαγώνιος, διαχωρίζει το γήπεδο σε δύο τμήματα, με διαφορά επιπέδου, ενώ ένα κεκλιμένο τριγωνικό στέγαστρο οριοθετεί και αποσαφηνίζει τη μεταξύ τους σχέση, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως καθιστικό. Διαμέσου της «οπτικής βύθισης» του χώρου στάθμευσης, με μικρές εκσκαφές εντός του γηπέδου, κυριαρχεί οπτικά το πράσινο στοιχείο. Η αυστηρή γεωμετρία αμβλύνεται με τη διαπλοκή της πυκνής φύτευσης αναρριχόμενων φυτών. Η διεύρυνση του πεζοδρόμου επιβάλλει τις δευτερεύουσες χαράξεις, δημιουργώντας μικρά πλατώματα, χώρους δράσης, ανάμεσα στο πλέγμα της οριζόντιας και κατακόρυφης φύτευσης.
Σε άμεση επαφή με το Αθηναϊκό τοπίο και τους οδικούς άξονες που το περιβάλλουν, το δίκτυο προσπαθεί να ανταποκριθεί στον τοπικό χαρακτήρα που του αναλογεί, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

 

Β΄ Βραβείο

                               
Η κεντρική σχεδιαστική ιδέα του Green Carpet Park είναι η οργάνωση της έκτασης σε θεματικές ζώνες και στη συνέχεια σε επιμέρους πλακίδια|ζώνες υφών και φυτοκοινωνιών (και οικολογικών υπηρεσιών) που ολισθαίνουν μεταξύ τους , ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύχρωμο υβριδικό “πράσινο χαλί” από αρώματα , χρώματα ακόμα και καρπούς. Οι πράσινες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό με τη σχεδιαστική αρχή επιτρέπουν το ενδεχόμενο μελλοντικής εξάπλωσης του πάρκου. Οι θεματικές ζώνες αφορούν :
1.Την “πράσινη” σκέψη και την οικολογία
2.Το νερό (σε σχέση με τον άνθρωπο, τη φύτευση και τη βιοκοινότητα)
3.Το εφήμερο (Σεβασμός στη φύση | Δεν επιβάλλονται μόνιμα οι δραστηριότητες αλλά αντιθέτως προτείνονται και επιτρέπουν στους μελλοντικούς χρήστες του πάρκου την εξέλιξη , την αλλαγή χρήσεων και κατασκευών ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους)
4.Το μόνιμο-διαχρονικό ( πιο μόνιμες κατασκευές που αφορούν σταθερές ανάγκες του χρήστη στο πάρκο, ωστόσο με σεβασμό στο πράσινο| καλλιέργεια τμήματος του πάρκου από τους κατοίκους)
5.Το καλωσόρισμα | προσέλκυση (κήπος των αρωμάτων, πρώτη επαφή με το πάρκο)

Το πρόγραμμα του πάρκου ενθαρρύνει διαδραστικές πρωτοβουλίες της κοινότητας πάνω στο πράσινο “χαλί” και θέτει προϋποθέσεις για αυτοδιαχείριση και οικειοποίηση του πάρκου από αυτή, όλες τις ώρες ημέρας ακόμα και το βράδυ. Η αίσθηση “γειτονιάς” που δημιουργούν τα κατοικημένα κτίρια νότια του πάρκου συνεισφέρουν στην ασφάλεια του πάρκου. Σε έκτακτη ανάγκη σεισμού το πάρκο φιλοξενεί τους κατοίκους της περιοχής προσωρινά στη ζώνη εφημερότητας με “σκηνές φιλοξενίας” ενώ η λειτουργία της “Κοινωνικής Κουζίνας” ,τα Cafe και WC διευκολύνουν τη φιλοξενία στο χώρο.
Το Green Carpet Park επιδρά έντονα στο μικροκλίμα της περιοχή με καθαρισμό του αέρα, μείωση του θορύβου, έλεγχο της θερμοκρασίας , ανανέωση της ύλης (εύφορο έδαφος) και προστασία από τις πλημμύρες. Ο εθελοντισμός, η μεταφύτευση, η επανάχρηση και ανακύκλωση υλικών από την υπάρχουσα κατάσταση συμβάλλουν σημαντικά στην κοστολόγησή του ,ενώ οι οικολογικές υπηρεσίες όπως η κομποστοποίηση δημιουργούν συνθήκες “αυτοσυντήρησης του πάρκου”.

Γ΄ Βραβείο

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί πράσινοι χώροι στις ελληνικές πόλεις, η έλλειψη συντήρησης και η εγκατάλειψη τους καθιστούν αόρατους μέσα σε αυτές. Αυτός ο διαγωνισμός στάθηκε αφορμή να κοιτάξουμε αυτούς τους χώρους και τα προβλήματα τους και να προτείνουμε λύσεις για να τους μεταμορφώσουμε σε πράσινες οάσεις. Η συλλογή των προτάσεων που δημιουργήθηκε μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την αξιοποίηση όλων αυτών των χώρων από τις τοπικές αρχές.

Περισσότερες πληροφορίες: http://kalyterizoi.gr/new/oi-foitites-anavoyn-prasino-gia-pio-anthropine...