ktirio.gr

ktirio.gr > Ενημερωση

Ανοικτός διεθνής διαγωνισμός δημιουργίας βίντεο. Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής (ΑΝΑ), Μουσείου Μπενάκη

Τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής (ΑΝΑ) του Μουσείου Μπενάκη προσκαλούν τους Αθηναίους αλλά και εκείνους που αγαπούν την πόλη μας σαν δική τους να στείλουν το «δικό τους» λεπτό από την Αθήνα. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι ένα βίντεο που δεν θα ξεπερνά το ένα λεπτό σε διάρκεια, τραβηγμένο από οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο, χωρίς ήχο, σε κάθετο πλάνο. Οι συμμετοχές ξεκινούν την Τετάρτη 20 Ιουνίου και η υποβολή των προτάσεων λήγει την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018. Τα επιλεγμένα βίντεο θα προβληθούν στο πλαίσιο ημερίδας & έκθεσης, τον προσεχή Δεκέμβριο στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Την επιμέλεια της έκθεσης και το συντονισμό του διαγωνισμού έχει αναλάβει ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Με λίγα λόγια το σκεπτικό του διαγωνισμού:

ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΑΘΗΝΑ.
Μέσα στην πόλη.
Η Αθήνα έχει τόσα πρόσωπα όσα τα μάτια που την βλέπουν. Η Ακρόπολη με τα Αναφιώτικα. Tα μνημεία και οι πολυκατοικίες, τα νεοκλασικά και ο μοντερνισμός. Οι γειτονιές, οι δρόμοι, οι πλατείες της. Σχεδιασμένες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, ιστορικές μετεξελίξεις και αυθαίρετες πρωτοβουλίες. Κτίρια που σφύζουν από ζωή κι άλλα εγκαταλειμμένα. Τοιχογραφίες νόμιμες κι άλλες κυνηγημένες, τοίχοι μύθοι. Από τον Υμηττό μέχρι τον Πειραιά και από το Φάληρο στο κέντρο, η μητροπολιτική Αθήνα αλλάζει πρόσωπο, παραμένοντας η ίδια, σύγχρονη και ιστορική.
Ποια είναι η αρχιτεκτονική της ταυτότητα;
Στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη η Αθήνα είναι πανταχού παρούσα. Ξεπροβάλλει μέσα από σχέδια, μακέτες, φωτογραφίες και χειρόγραφα, τεκμήρια για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της πόλης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Καθώς το Μουσείο ταξινομεί το πολύτιμο αυτό υλικό, με την επιθυμία να το φέρει σε επαφή με το ευρύτερο κοινό, θέλησε να μοιραστεί την αγάπη του για την Αθήνα με εσάς!

ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΑΘΗΝΑ.
Μέσα από το κινητό.
Η Αθήνα του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου μπορεί να φανεί και να αναδειχθεί από την κάμερα του κινητού σας. Το Μουσείο Μπενάκη προσκαλεί τους Αθηναίους και εκείνους που αγαπούν την πόλη μας σαν δική τους να στείλουν το «δικό τους» λεπτό από την Αθήνα: Ένα βίντεο που δεν θα ξεπερνά το ένα λεπτό σε διάρκεια, τραβηγμένο από οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο, χωρίς ήχο, σε κάθετο πλάνο. Το ζητούμενο είναι η άποψή σας για την Αθήνα σήμερα, και συγκεκριμένα η ματιά σας στην αρχιτεκτονική της υπόσταση μέσα από κινούμενες εικόνες που θα αναδείξουν λεπτομέρειες γύρω από ένα θέμα (κτίρια, πλατείες, μνημεία, εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους, το παραλιακό μέτωπο, το κέντρο κλπ) που σας αφορά και πιστεύετε πως αξίζει να εστιάσετε πάνω του, με όποιον τρόπο εσείς νομίζετε.

Οι πιο ενδιαφέρουσες συμμετοχές θα επιλεγούν από πενταμελή επιτροπή δύο αρχιτεκτόνων, τις Ρένα Σακελλαρίδου και Έλενα Ζερβουδάκη, δύο σκηνοθετών, τους Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και  Σύλλα Τζουμέρκα, και τον επιμελητή της εκδήλωσης, τον κριτικό κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.
Η υποβολή των συμμετοχών λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου 2018.

Διαδικασία συμμετοχής (link)
1. Δημιουργείστε ένα πρωτότυπο βίντεο διάρκειας 60 δευτερολέπτων (1 λεπτό) σχετικό με την Αθήνα, ακολουθώντας τις οδηγίες του Διαγωνισμού
2. Υποβάλλετε τη συμμετοχή σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα συμμετοχής
3. Ανεβάστε το βίντεό σας μαζί και τη φόρμα συμμετοχής σε διαδικτυακή υπηρεσία μεταφοράς αρχείων (πχ WeTransfer, google docs, FTP site κλπ)
4. Στείλτε μας το link στο enaleptoathina@benaki.gr
 

Τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη ιδρύθηκαν τον Απρίλιο του 1995 με σκοπό την συγκέντρωση στοιχείων, σχεδίων, προπλασμάτων, φωτογραφιών, εντύπων, χειρογράφων, κ.ά., για την ελληνική αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Τα στοιχεία καταγράφονται, ταξινομούνται και αρχειοθετούνται ώστε να είναι προσιτά στους ερευνητές. Χρονολογικά τα αρχεία καλύπτουν την περίοδο από την ίδρυσή του νεοελληνικού κράτους το 1828 έως και σήμερα.

Στα ΑΝΑ έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από εκατό αρχεία αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων και ένας μικρός αριθμός αρχείων πολιτικών μηχανικών. Υπάρχουν επίσης κατατεθειμένα τμήματα αρχείων Δημοσίων Υπηρεσιών μέσω δωρεών των ίδιων των φορέων ή των αρχιτεκτόνων που εργάστηκαν σε αυτούς, όπως του Υπουργείου Ανοικοδομήσεως και του ΕΟΤ, μελέτες αποτυπώσεων θρησκευτικών μνημείων του ελληνικού χώρου όπως το αρχείο Αγίου Όρους του Π. Μυλωνά, ναοί και μοναστήρια από τους Γ. Κουμανούδη, Κ. Παπαϊωάννου κ.ά., αποτυπώσεις οικισμών ή κτηρίων της παραδοσιακής μας αρχιτεκτονικής όπως της Σίφνου από την Αν. Τζάκου, της Δημητσάνας και της Λέσβου από την Μ. Ζαγορησίου κ.ά., καθώς και αποτυπώσεις αστικών κτηρίων του 19ου αιώνα που είτε έχουν κατεδαφιστεί είτε έχουν σημαντικά αλλοιωθεί. Τα τελευταία είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα στις αποκαταστάσεις διατηρητέων κτηρίων.
Τα αρχεία του 19ου αιώνα είναι ιδιαίτερα αξιόλογα και μοναδικά καθώς είναι ελάχιστα τα στοιχεία που διασώζονται από την περίοδο αυτή στην Ελλάδα. Περιλαμβάνουν τα αρχεία του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, μέρος του αρχείου του E. Ziller και του Σάββα Μπούκη, τεκμήρια των Κλεάνθη και Schaubert.

Το πιο σημαντικό ίσως τμήμα των Α.Ν.Α αφορά στους αρχιτέκτονες που έδρασαν κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, των οποίων το έργο παρουσιάζει μορφολογική και ρυθμολογική ποικιλία, από τον ύστερο νεοκλασικισμό έως τον εκλεκτικισμό, από το κίνημα της επιστροφής στις ρίζες έως το μοντέρνο κίνημα ( Ι. Δεσποτόπουλος, Α. Ζάχος, Ν. Μητσάκης, Κ. Μπίρης, Α. Νικολούδης, Κ. Παναγιωτάκος, Δ. Πικιώνης).
Τα Α.Ν.Α εμπλουτίζονται συνεχώς από αρχεία νεότερων αρχιτεκτόνων που έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της σύγχρονης νεοελληνικής αρχιτεκτονικής.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες του τμήματος είναι η πραγματοποίηση εκθέσεων και η επιμέλεια εκδόσεων αυτοτελώς ή σε συνεργασία με αντίστοιχα ιδρύματα και φορείς.

Από το 1998 είναι ενεργό μέλος του ICAM (International Confederation of Architectural Museums), του διεθνούς οργανισμού που αφορά στα μουσεία αρχιτεκτονικής.